Piata Unirii a capatat ieri o transfuzie de singe proaspat: toate fintinile stropesc acum cu apa colorata.

Timp de citeva ore, bucurestenii au fost joi martorii unei actiuni de gherila urbana: artistul Daniel Gontz a deversat 120 de kilograme de colorant alimentar in fintinile din zona centrului civic. Fiecare arteziana este monocroma, culorile mergind de la violet, verde, albastru, pina la capsuna, portocaliu, visiniu, galben. Iar actiunea a continuat vineri, colorindu-se si ultimele trei fintini, care nu au functionat joi din cauza intreruperilor de curent din zona.

Primaria generala si-a dat acordul pentru realizarea performance-ului in doar doua zile, potrivit lui Daniel Gontz. El declara si ca aceasta "chirurgie plastica", ce a costat aproximativ 1.500 de euro, a pornit de la "faptul ca orasul asta e mult prea gri, bulevardul este apogeul intregii constructii socialiste, astfel incit mi s-a parut cel mai bun pentru a fi disrupt, a fi deranjat de culoare", conform NewsIn.

Galeria H’art, prin care s-a realizat proiectul, detaliaza: "Performance-ul sugereaza o «contaminare» intre timpii diferiti ai istoriei recente, un gest ambiguu care poate provoca panica sau bucurie, o incercare de a insufleti o parte din tesutul necrozat al orasului, o campanie publicitara pentru un produs inca absent, o intrebare despre solidaritate in Romania torida a lui 2007". Artistul, care a avut pina in prezent peste 20 de expozitii la Bucuresti, New York, Tokyo, Berlin, Viena si New Delhi, declara ca planifica si alte interventii in spatiul urban, aflate in lucru la ora actuala.