Tirgul de joburi Nokia de la Cluj a adunat in special persoane tinere, dornice sa gaseasca un post in cadrul gigantei companii finlandeze. Aproape 9.000 de persoane si-au depus vineri CV-uri la bursa locurilor de munca pentru Nokia de la Cluj. Numarul acestora a depasit cu mult estimarile organizatorilor, care asteptau 6.000 de candidati. De la prima ora a diminetii, sute de oameni s-au imbulzit sa intre in Sala Sporturilor. Un gard de protectie a fost rupt, iar jandarmii au fost nevoiti sa tina piept multimii.

A fost, insa, un incident izolat: pe parcursul zilei, toata lumea a apucat sa completeze si sa isi depuna CV-urile. Organizatorii au decis sa prelungeasca ora de inchidere a bursei, programata initial pentru 18.00, pina la „ultimul client" aflat in sala. Cele mai multe cereri au venit din partea persoanelor cu studii superioare, desi pe acest segment sint doar 100 de locuri de munca disponibile, deocamdata.

Joburile oferite de Nokia celor cu studii superioare sint de tehnicieni de productie, ingineri pentru asigurarea calitatii, ingineri automatizari, informaticieni, personal pentru aprovizionare si logistica, director de productie si proiect, dar si specialisti in mediu si protectia muncii. Cele mai multe slujbe, 400, sint pentru cei cu studii medii: agenti de manipulare si operatori de asamblare si ambalare finala. Potrivit informatiilor oferite de reprezentantii Nokia, salariul pentru munca necalificata va fi intre aproximativ 170 si 230 de euro brut, cu bonuri de masa incluse.

Pentru cei cu studii superioare, surse neoficiale sustin ca ar fi intre 300 si 1.500 de euro – peste 1.000 de euro ar fi salariul inginerilor specialisti in calculatoare. Printre conditiile obligatorii pe care trebuie sa le indeplineasca orice candidat se numara cunoasterea limbii engleze si cel putin un an de experienta in munca.

„Am venit sa completez un CV pentru baiatul meu, este inginer si acum e plecat in delegatie, asa ca am venit eu in locul lui", spune o doamna mai in virsta. „Eu aplic pentru un post de inginer, am terminat Electrotehnica si cred ca avem sanse mari sa gasim un job aici, sintem tineri si dornici sa muncim. Mi se pare foarte buna organizarea, se vede ca sint profesionisti si vin cu alt stil", remarca un absolvent de Politehnica.

Au existat si citeva voci nemultumite: „Nu mi se pare normal ca vin si dau niste salarii asa de mici. Adica nu cred ca ei vor sa ia oameni cu studii superioare care cer un anumit nivel de salarizare, ci forta de munca dispusa la bani putini. Au aparut si pe internet anunturi ca e o teapa ce se intimpla aici", spune Claudiu, inginer electronist.

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, prezent la deschiderea bursei, a recunoscut ca salariile oferite de compania finlandeza sint destul de mici, dar spune ca acestea „merg, de fapt, dupa piata din Romania. Ele vor creste odata cu cresterea salariul minim si mediu pe economie in Romania". Pacuraru si-a depus, in mod simbolic, CV-ul la bursa Nokia, pentru segmentul de resurse umane. Mai in gluma, mai in serios, el a afirmat ca s-ar astepta la un salariu de citeva mii de euro.

In paralel cu bursa locurilor de munca, Nokia a organizat vineri si o vizita la locul viitoarei fabrici de la Jucu, unde, in prezenta autoritatilor locale, au inaltat steagurile Romaniei si Nokia pentru a marca demararea oficiala a proiectului. Deocamdata, la viitorul parc Tetarom III se lucreaza la infrastructura rutiera si aducerea utilitatilor (apa, curent). „Guvernul a alocat, pina acum, 112 miliarde de lei vechi si mai avem o cerere care speram ca va fi aprobata, de 150 de miliarde, pentru acest proiect", a afirmat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara.

John Guerry, managing director Nokia pentru Romania, a declarat ca investitia initiala in fabrica de la Jucu va fi de 60 de milioane de euro, iar pina la sfirsitul acestui an vor avea 500 de angajati. La finalul anului viitor, numarul de angajati va creste la 3.500. „Lucrarile de constructie vor incepe in citeva luni, dar inca nu am semnat un contract cu o firma constructoare, sintem in negocieri", a spus Guerry.

„Suprafata pe care se va extinde Nokia Village este de 90 de hectare, iar fabrica va ocupa 30 de hectare", a precizat Nicoara. Guerry a mai spus ca Nokia nu va inchide alte fabrici pentru a o deschide pe cea de la Cluj. In prezent, Nokia detine zece fabrici de dispozitive mobile in noua tari. „Am ales Romania si, in special, Cluj, dupa vizitarea si analizarea mai multor locuri, datorita fortei de munca existente aici, a dezvoltarii tehnologice si a invatamintului tehnic aflat in continua expansiune, precum si datorita entuziasmului oamenilor. Categoric, Nokia a venit aici ca sa ramina", ne-a declarat John Guerry.