Sunteti doritori de o mica incursiune in aritmetica de clasa a III-a, pentru a vedea ce am obtinut la Consiliul European de la Bruxelles? Marea batalie s-a dat pentru obtinerea unui rol cat mai mare in luarea deciziilor in Consiliu, acolo unde Ro
Sunteti doritori de o mica incursiune in aritmetica de clasa a III-a, pentru a vedea ce am obtinut la Consiliul European de la Bruxelles? Marea batalie s-a dat pentru obtinerea unui rol cat mai mare in luarea deciziilor in Consiliu, acolo unde Romania trebuie sa conteze la procedurile de majoritate calificata. Toate tarile membre UE si-au renegociat voturile, unele vizibil, ca Polonia, Olanda, Franta, Marea Britanie, altele discret si extrem de eficient, ca Cehia! Au cedat sau au castigat influenta, la schimb cu altceva! Ce au facut cei trei din titlu, pentru Romania? Asa cum recunoaste Tariceanu, conform comunicatului din 20 iunie, s-au dus la Bruxelles cu "pozitia redactata de Ministerul Afacerilor Externe", ala condus de Cioroianu! Stiti ce-au obtinut cu pozitia aia? Pai, povesteste Basescu, pe 23 iunie:


"Pe sistemul de la Nisa (a€¦) Romania are 14 voturi si aria deciziilor care se iau prin vot a fost mult largita fata de Tratatul de la Nisa (a€¦) Personal, nu am facut un calcul, dar am impresia ca se ajunge tot acolo, plecand exact de la ce inseamna voturile Romaniei. Pe noul sistem, acesta al dublei majoritati, Romania are 14,28 de voturi, pe sistemul de la Nisa are 14 voturi (a€¦) este un compromis care nu afecteaza pe fond lucrurile". Asadar, 14 voturi la Nisa, 14,28 de voturi dupa Nisa! Va place?


Oricare ar fi sistemul, aflam ponderea Romaniei, in luarea deciziilor, calculand simplu, pentru Nisa, procentul de voturi din total si, pentru dubla majoritate, procentul populatiei din total! Conform Nisei, avem 14 voturi din 345, in Consiliu! Adica, Romania are o influenta de 4,05%. Conform dublei majoritati, care va functiona exclusiv din 2017, la o populatie a Romaniei de 21,71 mil., din 483,44 mil. (cat au toti cei 27), tara noastra va avea o influenta de 4,49%. Mda, 4,05 seamana cu 4,49!


Nu incercati sa aflati cum i-au iesit lui Basescu 14,28 de voturi pe procente de populatie! Numai Cioroianu stie, cu echipa lui de "negociatori"! Intrebarea e alta? E adevarat ca romanii au obtinut "un compromis care nu afecteaza pe fond lucrurile"? Sa vedem! Conform formulei "castigului relativ" (relative gain) nu ai sa te uiti niciodata numai la cate procente ai tu, pentru a vedea daca ti s-a schimbat ponderea intr-un sistem decizional! Te uiti, obligatoriu, si la ceilalti decidenti! Si ce vezi? Sub Nisa, Germania avea 29 de voturi din 345, adica 8,40%. Or, Germania, sub dubla majoritate, la o populatie de 82,54 mil. din 483,44 mil., sare la 17,07%. Adica mai mult decat dublu fata de Nisa!


Toate tarile cu populatie mare din UE cresc in pondere, Romania sta pe loc! Ideea avansata de penibilul ministru de Externe, cum ca "marja noastra de manevra este destul de redusa", fiindca acceptasem tratatul initial, este contrazisa de chiar pozitia celorlalte 18 tari, care acceptasera si ele tratatul si l-au renegociat strans, dupa prabusirea lui, conform intereselor lor. Orice acord multilateral prabusit se renegociaza de la zero! Basescu recunoaste, conform comunicatului din 21 iunie: "In momentul in care nu se convine asupra unui singur punct, orice stat poate face referire la puncte anterior convenite, pentru ca se incearca a se da posibilitatea ca fiecare stat sa-si reprezinte echilibrat interesele".


Pai, mai baieti, eu inteleg ca nu prea aveati ce negocia cu un mandat Tariceanu-Cioroianu! Dar sa veniti de la Bruxelles si sa spuneti poporului roman ca ati venit cu "un compromis care nu afecteaza pe fond lucrurile" e ca si cum ai spune ca vara e ca iarna! Sau nu e?



Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.