Salariile imigrantilor din Castilla-La Mancha, zona in care traiesc aproape 80.000 de romani, sunt cu o treime mai mici decat ale spaniolilor, arata un studiu publicat joi in La Tribuna de Albacete.

Cercetarea a fost facuta de un sindicat
Salariile imigrantilor din Castilla-La Mancha, zona in care traiesc aproape 80.000 de romani, sunt cu o treime mai mici decat ale spaniolilor, arata un studiu publicat joi in La Tribuna de Albacete.

Cercetarea a fost facuta de un sindicat spaniol care a utilizat date oficiale, dar si 2.000 de studii de caz. Sindicatul a dorit in acest fel sa traga un semnal de alarma asupra conditiilor precare in care muncesc imigrantii.


PUTINI SOMERI. Dintre strainii chestionati, doar 58 la suta munceau cu forme legale. Doar noua procente dintre imigrantii-barbati, si sase procente dintre imigrante - care muncesc mai ales ca menajere sau ingrijitoare -   au declarat ca le place munca pe care o au.

Cat despre salarii, 35 la suta dintre barbati castiga lunar intre 600 si 900 de euro, iar 30 la suta din imigrante au salariu de cel mult 600 de euro pe luna.Facand o comparatie cu salariul mediu din Spania, in primul trimestru al anului sindicatul a concluzionat ca muncitorii imigranti primesc cu 225 de euro mai putin decat restul spaniolilor.

Potrivit aceluiasi studiu, proportia de someri din randul imigrantilor era, in mai, de aproape doua procente, pe cand a spaniolilor depasea 5 procente.
De la inceputul anului, in zona au fost inregistrate 170.000 de contracte de munca, din care doar 30 la suta sunt ale unor imigranti.


CONCLUZII. Reprezentantii sindicatului au concluzionat ca imigrantii, care in general mai intretin din salariul lor si una sau mai multe persoane, sunt discriminati la angajare. Ei primesc un salariu mai mic, o pozitie de cele mai multe ori inferioara pregatirii pe care o au si fara sanse de a avansa, nu se bucura de o stabilitate - pentru ca au contracte temporare de munca sau nu au deloc contracte, iar conditiile de munca sunt mult mai proaste decat cele ale spaniolilor.

Potrivit presei iberice, in acest moment in Spania muncesc 2,7 milioane de imigranti, fata de 170.000 cat lucrau in urma cu 10 ani.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.