Autoritatile americane si europene poarta discutii aprinse cu niste cercetatori americani care au dovedit stiintific faptul ca aspartamul este cancerigen.  

Un studiu efectuat in Italia de specialisti ai Fundatiei Europene Ramazzini pentru studierea cancerului si a mediului inconjurator (ERF) asupra aditivului alimentar aspartam E 951 a evidentiat efectele nocive ale acestui indulcitor. Totusi, The Food and Drug Administration (FDA), autoritatea americana care supravegheaza siguranta alimentara, a declarat ca cercetarea nu este foarte concludenta, pentru ca medicii italieni au efectuat teste pe animale. Atat FDA, cat si The European Food Safety Authority (EFSA) doresc reanalizarea studiului publicat saptamana trecuta. Potrivit cercetatorilor italieni, aspartamul creste riscurile aparitiei leucemiei si a cancerului la san si de asemenea atrag atentia asupra consumului excesiv de dulciuri, care poate mari riscul efectelor cancerigene. FDA si-a expus clar punctul de vedere declarand ca este foarte interesata de reanalizarea studiului, iar o opinie legata de acest aspect nu va fi facuta publica pana la finalizarea cercetarilor, pentru ca nu se doreste alarmarea publicului. FDA a adaugat ca rezultatele cercetarilor nu concorda cu cele ale numeroaselor teste facute pana acum asupra aspartamului. Reprezentantii EFSA cred ca este de luat in seama orice studiu nou.


NECONVINGATORI. Siguranta consumului aspartamului a fost pentru prima oara pusa sub semnul intrebarii in 2005, cand ERF a publicat primul  studiu efectuat asupra dulciurilor si aparitia cancerului. Nici atunci FDA si EFSA nu au luat drept sigure rezultatele cu privire la efectele deosebit de nocive ale aspartamului asupra organismului uman. Cercetarile din 2007 au fost realizate in exclusivitate de ERF si vin cu completari ale studiului realizat in urma cu doi ani. Cercetatorii au declarat ca, avand la baza cercetarile actuale, o revizuire a datelor pe care le detin asupra consumului de aspartam nu mai suporta amanare, mai ales ca acesta se gaseste in produse care sunt consumate des de copii. De asemenea, mai multe asociatii din Statele Unite ale Americii s-au unit pentru a milita impotriva consumului de aspartam, considerand o urgenta acest lucru, intrucat se regaseste in foarte multe produse din categoria dulciurilor si a bauturilor racoritoare. Totusi, mai multe companii din industria alimentara au declarat ca aditivul alimentar nu este nociv, ele demonstrand acest lucru cu cele 200 de studii efectuate pana acum. Purtatoarea de cuvant a ERF, Kathryn Knowles, a declarat ca reticenta producatorilor in acceptarea acestui studiu vine in urma unor interese comerciale.