Corespondenta din Chisinau
Romania va ajuta Republica Moldova sa se apropie de UE, ii va pune la dispozitie legislatia comunitara tradusa in limba romana si o va ajuta sa-si dezvolte proiectele de infrastructura.


Sunt concluziil
Corespondenta din Chisinau
Romania va ajuta Republica Moldova sa se apropie de UE, ii va pune la dispozitie legislatia comunitara tradusa in limba romana si o va ajuta sa-si dezvolte proiectele de infrastructura.


Sunt concluziile intalnirii pe care premierul Tariceanu a avut-o ieri la Chisinau cu omologul sau moldovean, Vasile Tarlev, si cu presedintele Vladimir Voronin. A fost prima vizita a unui premier roman la Chisinau dupa 1999, a precizat Tariceanu la finalul intalnirii cu Tarlev, pe care l-a numit "draga Vasile" si cu care a spus ca are "o relatie personala foarte buna". Potrivit declaratiilor oficiale, cei doi premieri au discutat despre crearea unei linii de transmitere a energiei electrice intre Romania si Republica Moldova, despre organizarea unor sedinte comune anuale ale guvernelor de la Chisinau si de Bucuresti, despre crearea unui fond de dezvoltare pentru sprijinirea unor proiecte de peste Prut si despre punerea la dispozitia de catre Romania a legislatiei europene traduse in romaneste.


IN CEATA. Desi abordat in discutiile bilaterale, un subiect care nu a parut sa se apropie de o rezolvare a fost cel al regimului acordarii vizelor pentru cetatenii moldoveni care vor sa intre in Romania. Cei doi oficiali au evitat sa transeze problema, Tariceanu declarand ca autoritatile de la Bucuresti au obligatia sa asigure cele mai bune servicii consulare si ca problemele "vor fi rezolvate in conformitate cu legea romana, care nu poate iesi din cadrul legislatiei europene". "Autoritatile romane sunt dispuse sa trateze problema corect", a sustinut Tariceanu, precizand ca vrea sa inlature orice fel de suspiciune pe aceasta tema. Intrebat cand va permite Republica Moldova deschiderea celor doua consulate romane de la Cahul si Balti, Tarlev s-a limitat la a spune ca "specialistii vor analiza si vor intreprinde toate actiunile pentru inlaturarea impedimentelor si a incomoditatilor".


Premierul Tariceanu s-a intalnit ieri si cu presedintele moldovean, Vladimir Voronin, care l-a invitat pe seful Executivului roman la Combinatul de vinuri Milestii Mici, acolo unde l-a dus si pe presedintele Traian Basescu in ianuarie 2005, la prima vizita a acestuia. Descinderea lui Tariceanu la Chisinau vine pe fondul unor divergente nerezolvate intre Voronin si Basescu provocate de declaratiile unioniste ale sefului statului roman. De altfel, Tariceanu a avut grija ca dupa intalnirea cu Tarlev, intrebat fiind de ce Romania nu a semnat Tratatul privind regimul frontierei de stat cu Republica Moldova, sa precizeze ca orice discutie pe acest subiect porneste de la principiul "suveranitatii si independentei Republicii Moldova".

Cu premierul Tariceanu au venit la Chisinau si 20 de oameni de afaceri. Printre invitati a figurat si presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, dar acesta nu a fost prezent.


Absenti la intalnirea cu premierulPremierul Tariceanu a avut in program si o intalnire si cu reprezentantii societatii civile, la ambasada Romaniei din Chisinau. Aici au fost invitati si fostii detinuti politici Alexandru Lesco, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa, precum si noul primar din Chisinau, liberalul Dorin Chirtoaca. Acestia au lipsit insa de la intalnirea cu Tariceanu, invocand pe rand motive de boala, pana la masina, audiente la Primarie sau neraspunzand la telefon.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.