"Procedura este in prima faza, cea in care autoritatile romane sunt avertizate. Exista un termen de doua luni in care autoritatile romane trebuie sa furnizeze un raspuns", a afirmat Orban. Comisia Europeana cere statului roman sa renunte la dreptul d
"Procedura este in prima faza, cea in care autoritatile romane sunt avertizate. Exista un termen de doua luni in care autoritatile romane trebuie sa furnizeze un raspuns", a afirmat Orban. Comisia Europeana cere statului roman sa renunte la dreptul de veto detinut la Petrom si sa modifice contractul de privatizare. "Am inteles ca pana acum statul nu a recurs la aceasta actiune, dar incalca libera circulatie a capitalului", a spus Orban. Procedura va fi finalizata in momentul in care modificarea ceruta va avea loc. In cazul in care autoritatile romane nu raspund in mod corespunzator cerintelor Comsiei Europene, exista mai multe termene pana cand cazul va fi trimis Curtii Europene de Justitie. Comisarul este de parere ca ar putea fi initiate proceduri similare si in cazul privatizarilor altor companii. "Este posibil ca acum Comisia Europeana sa lucreze si la alte cazuri. Sunt foarte multe servicii implicate si nu pot spune cu precizie. Nu este vorba numai despre actiunea de aur, ci si despre alte chestiuni", a spus Orban. Petrom a fost preluata la sfarsitul anului 2004 de catre grupul austriac OMV, printr-o tranzactie combinata de achizitie de actiuni de la stat si majorare de capital, cu o valoare cumulata de 1,5 miliarde de euro. Statul roman mai detine 30,8% din actiuni, restul fiind controlate de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si de actionarii minoritari. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, marti, ca Guvernul va analiza prevederile contractului de privatizare a Petrom si le va modifica conform normelor comunitare, daca se constata ca acestea intra in contradictie cu legislatia UE, aratand totodata ca nu el este responsabil pentru acest contract, incheiat in 2004.
Petrom City va costa 130 de milioane de euro
Petrom va investi circa 130 de milioane de euro pentru constructia noului sediu, denumit Petrom City, proiectul urmand sa includa un centru de date si o centrala electrica, a anuntat, ieri, compania petroliera. Din suma totala, Petrom va aloca 80 de milioane de euro pentru constructia cladirilor administrative, zece milioane de euro pentru ecologizarea zonei si sase milioane de euro pentru constructia infrastructurii stradale, in lungime totala de 1,7 kilometri.
Complexul va fi format din cinci cladiri, respectiv trei cladiri administrative, un centru de date si o centrala pentru producerea de energie electrica si va avea si un garaj, cu circa 1000 locuri de parcare. Petrom City va reuni toti angajatii Petrom din toate sediile sale din Bucuresti si din Ploiesti, respectiv 2500 angajati care se vor muta in noul sediu, incepand din 2009-2010. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.