11:09 - CAPTURA
GALATI. Un convoi format din doua remorchere si un slep a esuat, pe Dunare, intr-un banc de nisip, din cauza cotelor scazute ale fluviului.
VASLUI. Doi barbati din Republica Moldova au fost prinsi de politistii de frontiera dupa ce au intrat ilegal in Romania, trecand inot Prutul.

11:14 - PROTEST
BRAILA. Un barbat a fost prins de jandarmi si acuzat de infractiunea de distrugere dupa ce, in noaptea de miercuri spre joi, a spart digul unei amenajari piscicole din Gradistea pentru a alimenta un canal de irigatii din care sa isi ude culturile. Autorul distrugerii detine in zona o sola cultivata cu soia.
TIMIS. Zeci de locuitori din Mosnita au protestat in fata Primariei din localitate, de teama ca vor ramane fara case, transmite Mediafax. Oamenii sustin ca au primit autorizatii, inainte de 1989, si si-au construit locuinte pe terenul unui fost IAS, vandut dupa 1989, iar noul proprietar isi vrea acum pamantul.

PENSIONARI - Nemultumiti de majorarea pensiilor
Liderii Aliantei Pensionarilor din Galati sustin ca sunt nemultumiti de majorarea cu 37,5% a pensiilor de la 1 ianuarie 2008 si vor sa se ia in calcul si grupele de munca pentru calcularea cresterii pensiilor. Pensionarii sustin ca vor solicita o intalnire cu liderul PSD, Mircea Geoana, si cu ministrul Muncii, Paul Pacuraru, la Galati, la inceputul lunii august, dupa care vor porni intr-un turneu prin Moldova pentru a discuta cu toti pensionarii despre actiunile lor ulterioare. (Daniel Mihalascu)


SIBIU - Procesul lui Guru, reluat
Procesul liderului spiritual MISA, Gregorian Bivolaru (foto), a fost reluat ieri, la Tribunalul din Sibiu, in absenta acestuia, cu audierea martorilor, informeaza Rompres. Procesul "gurului" are, incepand din acest an, un nou judecator, Czica Daniela, care il inlocuieste pe Gheorghe Ciulacu, decedat in urma unui accident de masina. In noiembrie 2004, dosarul a fost stramutat la Sibiu, unde procesul se judeca pe fond. Gregorian Bivolaru este acuzat ca a intretinut relatii sexuale cu Madalina Dumitru, minora la vremea respectiva.


LEGEA ANI - Considerata neconstitutionala
O asociatie a magistratilor, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), sustine ca Legea ANI contine prevederi neconstitutionale care ar incalca separatia puterilor in stat. UNJR a sesizat Avocatul Poporului cu privire la dreptul inspectorilor de integritate de a ancheta conflictele de interese si incompatibilitatile judecatorilor in raport cu actele de justitie pe care acestia le infaptuiesc. Potrivit asociatiei, acest aspect ar putea duce la abuzuri, cu atat mai mult cu cat in Consiliul National de Integritate magistratii nu sunt reprezentati. (M.P.)


REPLICA - Raportul CE, contrazis oficial
Curtea Constitutionala (CCR) a contrazis ieri raportul Comisiei Europene in care se vorbeste despre durata mai mare de un an pe care se poate intinde verificarea constitutionalitatii unor legi. Potrivit CCR, durata medie a solutionarii unor cauze a fost in anul 2006 de 113 zile, iar in anul 2007 de 118 zile, in conditiile in care numarul sesizarilor a crescut de la 432, in anul 2001, la 2.458, in 2006. "In cei 15 ani de existenta nu a existat nici o situatie in care solutionarea unei cauze sa depaseasca termenul de un an!", se precizeaza in comunicatul institutiei.


ACTIONARIAT - UNIQA, majoritar la ASTRA - UNIQA
ASTRA - UNIQA va avea o noua structura de actionariat. In urma semnarii contractului de preluare a pachetului majoritar, UNIQA Group Austria va deveni actionar principal al companiei, cu o participare de peste 50%. UNIQA Group Austria si-a intarit angajamentul in Romania prin achizitionarea a inca 23% din actionariatul SC Asigurare-Reasigurare ASTRA SA. Tranzactia este in curs de autorizare de autoritatile locale. UNIQA va face o oferta micilor actionari ai companiei ASTRA, in conformitate cu cerintele legale.

  GUVERN - Locuinte sociale pentru evacuati Guvernul a adoptat ieri o ordonanta de urgenta ce vizeaza crearea si repartizarea de consiliile locale a unui fond de locuinte destinat chiriasilor din imobile nationalizate. De aceste case vor beneficia titularii contractelor de inchiriere a caselor retrocedate, care nu detin un alt imobil, nu au instrainat o locuinta dupa 1 ianuarie 1990, nu au beneficiat de sprijinul statului la contractarea de credite pentru constructia unei case si nu sunt chiriasi ai unei alte locuinte de stat.  BRASOV - Asociere dubioasa pentru Dracula Razvan Teodorescu a tinut ieri un discurs de sustinere pentru afacerea lui Jean Loup Sulitzer, promovarea imaginii lui Dracula in lume, in asociere cu CJ Brasov. Francezul, condamnat pentru evaziune fiscala in tara lui, acuzat de implicare in traficul cu arme in Angola alaturi de fiul fostului presedinte al Frantei, François Mitterrand, doreste sa preia brandul denumirii Dracula, oferind CJ Brasov ridicola cota de 2% din afacerea estimata la sute de milioane de euro. (Libiu Mateescu)  PRIVATIZARE - Ford si GM, in cursa pentru Daewoo
Ford si General Motors (GM) sunt singurele companii care au achizitionat pana in prezent dosarul de prezentare al Automobile Craiova, necesar pentru depunerea ofertelor de cumparare a firmei. Ambii producatori au avut acces si la informatii suplimentare in cadrul camerei de date organizate la sediul fabricii. Termenul final pana la care pot fi depuse oferte pentru pachetul de actiuni reprezentand 72,4% din capitalul social al Automobile Craiova este 5 iulie. (Mediafax)


IASI - Masina inghitita de asfalt
O avarie la reteaua de alimentare cu apa a centrului civic din Iasi a dus la surparea asfaltului in noaptea de miercuri spre joi, iar o masina parcata in zona a cazut in groapa. Incidentul s-a produs in zona Targu Cucului, iar in urma avariei a fost oprita furnizarea apei pana ieri la orele pranzului.