Romania, acuzata
Romania si Polonia au fost acuzate ca au "gazduit cu buna stiinta, in perioada 2003-2005, centre de detentie secreta ale CIA". Acuzatiile au fost dezmintite atat de Varsovia cat si de Bucuresti. Raportul acuza de asemene
Romania, acuzata
Romania si Polonia au fost acuzate ca au "gazduit cu buna stiinta, in perioada 2003-2005, centre de detentie secreta ale CIA". Acuzatiile au fost dezmintite atat de Varsovia cat si de Bucuresti. Raportul acuza de asemenea alte state, printre care Germania si Italia ca s-au opus aflarii adevarului invocand "secretul de stat". Rezolutia adoptata de APCE noteaza ca notiunile de secret de stat si de securitate nationala au fost invocate de guvernele nationale "pentru a impiedica procedurile judiciare sau parlamentare care au avut ca scop stabilirea responsabilitatii lor si a agentilor lor".
Rezolutia le cere, de asemenea, statelor membre ale Consiliului Europei "sa se angajeze fara rezerve sa nu mai joace, in viitor, nici un rol in autorizarea transporturilor, pe teritoriul lor, de persoane detinute inca la Guantanamo si nici in detentia unor astfel de persoane, pe orice durata". Rezolutia APCE insista asupra "reabilitarii si despagubirii victimelor", reamintind ca "detentia secreta incalca angajamentele asumate de Statele Unite si tarile membre" ale Consiliului Europei.
Zidul tacerii
Guvernele europene au construit un "zid al tacerii", in replica la acuzatiile potrivit carora ar fi fost complice la programul CIA privind detinerea suspectilor de terorism in inchisori secrete, a declarat Dick Marty in plenul APCE. "Secretul de stat este inacceptabil atunci cand este vorba de incalcari are drepturilor omului", a declarat Dick Marty in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. "Ne-am lovit de un zid al tacerii din partea guvernelor europene", a adaugat el, intr-o dezbatere asupra raportului de la 8 iunie, in care a acuzat Polonia si Romania ca au permis CIA sa gazduiasca inchisori secrete pe teritoriul lor. "Este o teorie a conspiratiei alimentata de un generos sentiment antiamerican", a declarat senatorul polonez Urszula Gacek, calificand raportul drept "fictiune". Politicianul roman Vasile Ungureanu a precizat ca raportul lui Marty este asemanator "unui scenariu de film" si a cerut respingerea lui.
Inchisorile CIA
Existenta unor inchisori secrete ale CIA, dezvaluita in noiembrie 2005 de cotidianul The Washington Post, a declansat mai multe anchete internationale, in care a fost mentionata si Romania. Pe 2 noiembrie 2005 cotidianul american The Washington Post publica un articol in care sustine ca, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, CIA a infiintat o retea secreta de inchisori pe teritoriul unor tari din estul Europei si din alte zone, pentru interogarea unor membri importanti ai retelei Al-Queda. CIA refuza sa comenteze aceste afirmatii. Pe 3 noiembrie 2005 organizatia americana Human Rights Watch (HRW) indica Polonia si Romania drept locatii sigure ale unor inchisori secrete administrate de CIA. Pe 6 iulie 2006 Parlamentul European a adoptat un raport provizoriu care le reproseaza guvernelor europene pasivitatea fata de transferurile presupusilor teroristi, efectuate de CIA in Europa, considerand "putin credibil" ca unele dintre ele sa nu fi stiut despre respectivele operatiuni. Raportul precizeaza ca avioane utilizate de CIA au efectuat, in perioada cuprinsa intre sfarsitul anului 2001 si sfarsitul lui 2005, peste 1.000 de escale pe aeroporturi europene, in majoritate in scop logistic. Pe 14 februarie 2007 un raport al Parlamentului European ajunge la concluzii similare cu cele ale lui Marty, afirmand ca tarile europene au ignorat extradarile extraordinare efectuate de CIA pe teritoriul lor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.