Titlul a fost acordat lui George Rusu la solicitarea lui Meir Shai, pe care pictorul bisericesc roman l-a gazduit clandestin, impreuna cu sora sa, Bea Slacman, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Potrivit marturiei lui Meir Shai, cu aprobare
Titlul a fost acordat lui George Rusu la solicitarea lui Meir Shai, pe care pictorul bisericesc roman l-a gazduit clandestin, impreuna cu sora sa, Bea Slacman, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Potrivit marturiei lui Meir Shai, cu aprobarea Mitropolitului Tit Simedrea al Bucovinei, asumandu-si riscuri imense, pictorul bisericesc George Rusu le-a salvat viata, adapostindu-i in cladirea Mitropoliei Bucovinei din Cernauti si asigurandu-le toate cele necesare supravietuirii. "Nascut in localitatea Cetatea de Balta (Transilvania), la 1 martie 1880, George Rusu descinde din cel putin sapte generatii de preoti ortodocsi care s-au distins printr-un puternic sentiment national", transmite Patriarhia. Conform traditiei familiei sale, baza educatiei si formarii lui George Rusu a fost teologia, pe care a studiat-o la Institutul "Andreanum" din Sibiu. Ca secretar al patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea (al carui nepot era), a facut diferite calatorii, unde a avut ocazia de a studia pictura si gravura religioasa. In anul 1958 a executat pictura Catedralei din Sibiu, continuandu-si activitatea artistica chiar daca, treptat, si-a pierdut vederea, iar in 1977 pictorul se stinge din viata. (A.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.