NOCIV. Aspartamul sau E 951 este cel mai cunoscut si controversat indulcitor, de aproape 200 de ori mai dulce decat zaharul. Contine doi aminoacizi, acidul aspartic si fenilalanina. Un studiu efectuat in Italia a evidentiat efectele nocive ale acestui indulcitor. Opinia publica americana a fost cea care a reactionat cel mai dur, autoritatile ducand o campanie de informare asupra efectelor consumului acestui indulcitor. Totusi, The Food and Drug administration (FDA) a declarat ca cercetarea nu este foarte concludenta si se bazeaza pe propriile surse. Indulcitorii artificiali reprezinta 62% din valoarea pietei dulciurilor si conform studiilor se regasesc in aproximativ 6.000 de produse de pe intreaga planeta, inclusiv in bauturile racoritoare, ciocolata calda, guma de mestecat, deserturi, iaurt si chiar in unele produse farmaceutice.


MASURI. O companie suedeza va deschide la inceputul lunii viitoare un centru de cercetare pentru crearea unor genti de voiaj care sa pastreze produsele alimentare intr-o stare cat mai buna. Principalele vizate sunt fructele si legumele consumate in Europa, care sunt mult mai sensibile din acest punct de vedere. Compania pretinde ca, la ora actuala, piata europeana sufera pierderi in valoare de 10 milioane de euro, din aceasta cauza fructele si legumele alterate contin mult mai putine calorii, deci este necesara gasirea unor solutii din acest punct de vedere.