Presedintele Traian Basescu, insotit de omologii sai, cel sarb, Boris Tadici, si cel bulgar, Ghiorghi Parvanov, a asistat, ieri, la ecluza de la Portile de Fier II, la cele mai spectaculoase momente ale "Danube Guard 07". Exercitiul a presupus anihil
Presedintele Traian Basescu, insotit de omologii sai, cel sarb, Boris Tadici, si cel bulgar, Ghiorghi Parvanov, a asistat, ieri, la ecluza de la Portile de Fier II, la cele mai spectaculoase momente ale "Danube Guard 07". Exercitiul a presupus anihilarea unui grup terorist denumit "Lupii Balcanilor" care actiona in zona de granita comuna a celor trei state. Potrivit scenariului, in zona Balcani a aparut gruparea extremista "Lupii balcanilor" cu ramificatii in statele din zona si care le-a cerut autoritatilor din cele trei tari sa iasa din Coalitia multinationala de lupta impotriva terorismului. Gruparea a amenintat cu declansarea unor actiuni represive sangeroase impotriva populatiei celor trei state. Conform scenariului, rolul teroristilor care actionau pe malul romanesc al Dunarii a fost jucat de militarii Brigazii Antiteroriste din SRI.
La exercitiu au participat 1400 de persoane, din care 700 au fost romani. Ministerul Apararii a trimis in zona militari din Batalioanele 47 Comunicatii si Informatica, 200 Stat Major si Deservire si 20 Infanterie. De asemenea, reprezentanti ai Bazei 90 Transport Aerian si al Divizionului 34 Nave Purtatoare de Artilerie din Statul Major al Fortelor Navale au fost implicati in desfasurarea aplicatiei. Detasamentul de Interventie Rapida al Ministerului Apararii a fost si el prezent in zona ecluzei de la Portile de Fier II pentru a anihila "teoristii".
La manifestarile de ieri a participat si ministrul Apararii, Teodor Melescanu, care a fost intrebat de presa daca mai este de parere ca ar trebui derulate astfel de exercitii si cu alte state, cum ar fi Ucraina sau Rusia. Melescanu a raspuns ca succesul exercitiului demonstreaza ca astfel de evenimente sunt necesare si utile, "in ciuda interpretarilor presei". Conform ministrului Apararii, astfel de exercitii contribuie la detensionarea unor dialoguri pe teme de securitate, "atat de necesare in actualul context".
Consolidarea securitatii regionale
Tehnica de lupta folosita de partea romana a fost reprezentata de doua elicoptere, patru nave si peste 50 de mijloace de lupta, de transport si autospeciale. Din cauza exercitiului trilateral romano-bulgaro-sarb "Danube Guard '07", circulatia pe Dunare a fost restrictionata la kilometrul 865. Potrivit unui comunicat al Ministerului Apararii, tara noastra a participat cu aproximativ 700 de reprezentanti ai Ministerului Apararii, Serviciului Roman de Informatii, Ministerului Internelor si Reformei Administrative, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Ministerului Telecomunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Autoritatii Nationale a Vamilor, Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
Exercitiul a avut in vedere antrenarea in comun a specialistilor din sistemele de aparare ale celor trei state in vederea consolidarii securitatii regionale, a cresterii interoperabilitatii intre elementele multinationale participante si a gestionarii oportune a unor posibile situatii de criza.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.