Convocata la Viena din initiativa Rusiei, conferinta extraordinara a statelor participante la CFE a devenit primul asemenea forum din momentul semnarii tratatului, in 1990. Toate cele trei zile de discutii s-au desfasurat cu usile inchise si au fost
Convocata la Viena din initiativa Rusiei, conferinta extraordinara a statelor participante la CFE a devenit primul asemenea forum din momentul semnarii tratatului, in 1990. Toate cele trei zile de discutii s-au desfasurat cu usile inchise si au fost consacrate analizei propunerilor formulate de Rusia pentru "salvarea CFE".
Actuala criza generata de discutiile din jurul tratatului s-a conturat de mult si s-a acutizat in aprilie, cand presedintele Vladimir Putin in mesajul adresat Adunarii Federale a declarat ca, sub forma lui prezenta, CFE nu mai corespunde intereselor securitatii nationale a Rusiei, si a amenintat cu instituirea unui moratoriu asupra indeplinirii lui. In opinia liderului rus, prevederile CFE au imbatranit, iar Occidentul nu doreste sa ratifice textul adaptat in 1999, conditionand-o de retragerea trupelor rusesti din Moldova si Georgia.
La Viena, Rusia a adus cu sine propriul sau plan de iesire din criza. Inainte de toate, ea a incercat sa obtina intrarea in tratat a celor trei state baltice. Dupa care, in opinia Moscovei, NATO ar fi trebuit sa fie de acord cu reducerea nivelului permis la armament si tehnica de lupta pentru membrii sai, pentru a lichida dezechibrul aparut dupa intrarea in Alianta a statelor est-europene. Rusia a propus, de asemenea, introducerea unei definitii foarte clare a notiunii de "fortele combatante existente", abtinandu-se, pentru moment, de la dezvoltarea lor - un pas care ar fi pus la indoiala planurile SUA de amplasare a bazelor lor in Romania si Bulgaria. In sfarsit, Rusia a cerut anularea valabilitatii asa numitelor restrictii de flang pe teritoriul Rusiei.
Pachetul de propuneri rusesti a aparut, initial, ca un ultimatum: Moscova i-a cerut Occidentului sa adopte acest plan, amenintand cu retragerea din CFE, in caz contrar. La sfarsitul lucrarilor a devenit foarte clar ca tentativele de a ajunge la un consens au esuat.
Dupa cum a declarat directorul departamentului MAE pe probleme de securitate si dezarmare, Anatoli Antonov, seful delegatiei ruse, "nu s-a reusit adoptarea unui document final, rezultat care nu poate fi considerat de noi drept satisfacator". El a adaugat ca, "va fi elaborat un raport privind rezultatul conferintei, text care va fi inaintat conducerii tarii, iar tarile participante la CFE vor fi din timp instiintate in legatura cu deciziile care vor fi luate".
Ceea ce inseamna ca Rusia se poate inscrie pe linia retragerii din CFE. Primul pas va fi, dupa toate probabilitatile, anuntarea moratoriului asupra aplicarii lui, asa cum a si promis Vladimir Putin.
Comentariu aparut in cotidianul Kommersant, transmis de Agentia "Rusia la zi"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.