Ivor Porter, scriitor si diplomat de cariera, a venit pentru prima data in Romania in 1939 in cadrul British Council. A revenit, ca spion, in 1943, parasutat de trupele aliate pentru a sustine lupta impotriva germanilor. Desi a fost arestat, l-a cuno
Ivor Porter, scriitor si diplomat de cariera, a venit pentru prima data in Romania in 1939 in cadrul British Council. A revenit, ca spion, in 1943, parasutat de trupele aliate pentru a sustine lupta impotriva germanilor. Desi a fost arestat, l-a cunoscut personal pe Regele Mihai I si a avut ocazia sa intalneasca numeroase personalitati ale politicii romanesti din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Cartea sa, "Mihai I al Romaniei. Regele si tara" este o lucrare inedita despre suveranul roman, un amestec de istorie documentara si de amintiri personale. Publicat in 2005, dar lucrat cu migala de-a lungul multor ani, aceast volum, spun editorii, "are toate datele sa se impuna drept o contributie importanta la cunoasterea unui capitol major din istoria tarii noastre".
Structurat in cinci parti, volumul beneficiaza de un index al resedintelor regale, al personalitatilor intalnite in pagini, dar si de un arbore geanologic al familiei regale. Intemeiata pe o buna frecventare a surselor documentare, ca si pe o cunoastere directa a realitatilor romanesti, cartea se adreseaza tuturor acelora care vor sa aiba o imagine exacta despre contributia Regelui Mihai la destinul Romaniei.
"Capitole tarzii din viata mea" reprezinta volumul patru al seriei "Povestea vietii mele", care a consacrat-o ca scriitoare pe Regina Maria. Aceste ultime memorii, scrise spre sfarsitul vietii reginei, nu au mai apucat sa vada lumina tiparului din cauza evenimentelor tumultuoase si a conflictelor din sanul familiei regale din Romania anilor '30; s-a crezut chiar ca manuscrisul a fost distrus de Regele Carol al II-lea dupa moartea mamei sale.
Regina Maria descrie cu amanunte inedite participarea ei ca trimis neoficial al Romaniei la Conferinta de Pace de la Paris si situatia tarii la acel moment. De asemenea, relevante sunt opiniile ei despre chestiunile diplomatice privind Transilvania, vizita cuplului regal in provincie inainte ca aceasta sa fie recunoscuta international ca parte a tarii, incoronarea de la Alba Iulia si deschiderea primului parlament al Romaniei Mari. Memoriile pierdute ale Reginei constituie un document istoric scris de unul dintre cei mai reprezentativi participanti la evenimentele imediat urmatoare primului razboi mondial. Diana Mandache, autoarea volumului "Regina Maria a Romaniei: Capitole tarzii din viata mea. Memorii redescoperite", a reusit, in urma unor indelungi cercetari de arhiva, sa identifice manuscrisul cartii si sa-l pregateasca spre publicare.
Prima editie a lucrarii de fata a fost publicata in Marea Britanie, unde a beneficiat de recenzii favorabile in "The Sunday Times", "The Spectator", iar revista lunara "Majesty" a calificat-o "Cartea lunii" in numarul din august 2004. Volumul a fost cel putin la fel de bine primit si in SUA si Ungaria. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.