Conf. dr Cristian Gheorghe, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni, ne spune cine este in pericol de a face cancer gastric. Dar ne asigura ca boala poate fi vindecata prin tehnici noi de diagnosticare precoce. Sunt tehnici folosite in Franta, Germania, dar si in Romania, la  Departamentul de Endoscopie Digestiva si la Centrul de Gastroenterologie & Hepatologie Fundeni, coordonate de dr Cristian Gheorghe.

a– Jurnalul National: Evident, din motive materiale nu se poate face endoscopie la toata populatia intre 40 si 50 de ani, asa cum scrie la carte. Care este totusi populatia-tinta care ar trebui sa fie investigata endoscopic periodic?   
Conf. dr Cristian Gheorghe: Populatia-tinta cuprinde cateva categorii de persoane cu risc crescut de cancer gastric: persoane cu polipi adenomatosi, cu gastrita atrofica, cu metaplazie intestinala, fiind stiut ca pacientii  cu Helicobacter pylori in evolutie fac acest tip de gastrita. Cu risc crescut de cancer gastric sunt si pacientii cu stomac taiat (rezecat), pacientii cu ulcer gastric, cei cu un anumit tip de anemie (pernicioasa). Este o populatie numeroasa, de salvarea careia depinde foarte mult de medicul de familie.

a– Care sunt simptomele care ar trebui sa ne trimita la medicul de familie si astfel sa putem prinde din timp boala?
Din pacate, cancerul gastric precoce nu are simptome. In peste 90% din cazuri este asimptomatic. Omul pare sanatos si atunci este greu sa-l diagnostichezi. Apare uneori o dispepsie, durere abdominala, senzatie de disconfort. La pacientii in jur de 40 de ani care prezinta durere in timpul noptii, anemie, stare proasta instalata brusc este necesara endoscopia. Aceste modificari le poate surprinde medicul de familie, care ar trebui sa trimita pacientul la gastroenterolog, unde urmeaza etapa diagnosticului, prin efectuarea endoscopiei. Exista endoscopia clasica prin lumina optica, asa cum se face in 99,9% din centrele din Bucuresti. Daca stomacul este privit cu atentie de specialist, atunci  el poate depista boala in faza precoce.
Intre rosu si albastru

a– Ati amintit de endoscopia clasica. Ce ne spuneti despre tehnicile noi de endoscopie?
Exista tehnici noi de vizualizare, de exemplu, endoscopia in banda ingusta. Este o tehnica speciala de filtrare a luminii albe, care ajuta la depistarea unor zone anormale din stomac. Se trimite o lumina cu un anumit fascicul si anumite zone patologice apar colorate diferit, adica in loc sa apara toata zona albastra, se disting zone rosiatice. Este o tehnica noua, care la clinica noastra a fost experimentata anul trecut. Iar acum, printr-un program de cercetare vom achizitiona al doilea aparat, care efectueaza endoscopie in banda ingusta.
Dar tehnica cea mai performanta la ora actuala, aplicata si la centrul nostru, se numeste endomicroscopie optica laser confocala. Practic, prin aceasta tehnica se efectueaza o biopsie virtuala. Endoscopul vede mucoasa, apoi face niste sectiuni cu ajutorul laserului confocal - adica "taie" virtual niste felii din mucoasa - si vede celula, fara ca ea sa fie pusa la microscop sa o analizeze anatomopatologul.

a– Ce avantaje prezinta aceasta noua tehnica de endoscopie?
Aceasta tehnica, inventata de cercetatorii germani impreuna cu cei japonezi, permite un diagnostic rapid si o biopsie tintita. De regula sunt prelevate multe fragmente pentru a nimeri unul care este patologic. Dar in timpul investigatiei este prezent anatomopatologul, care spune cand apare o leziune si cand trebuie prelevate probe. Daca vezi leziunea, iei de acolo biopsia si, in loc sa iei zece probe, este suficienta una. In prezent, in intreaga lume sunt doar 28 de aparate prin care se efectueaza endomicroscopie optica laser confocala. In Europa, acest tip de aparat functioneaza in Germania, Franta, Italia... Unul din cele 28 de aparate functioneaza la Centrul de Gastroenterologie Fundeni. Iar in sud-estul Europei, Romania este singura tara care beneficiaza de un asemenea aparat.

Este o tehnica de diagnostic extrem de costisitoare si consumatoare de timp. O explorare de acest gen dureaza peste 30 de minute, tocmai de aceea se efectueaza sub anestezie, fata de endoscopia obisnuita care se efectueaza in cateva minute. Aparatul pentru efectuarea endomicroscopiei optic laser confocale costa 150.000 euro, fiind unul dintre cele mai scumpe aparate pentru endoscopie. Din luna mai, de cand se foloseste aceasta tehnica la noi, au beneficiat de aceasta investigatie 15 pacienti.

a– Prin aceasta tehnica diagnosticul este cert 100%?
Acum, diagnosticul endoscopic este cert aproximativ 99%. Dar deocamdata nicaieri in lume nu exista o tehnica atat de performanta incat sa poata emite un diagnostic cert 100%. Probabil se va ajunge cat de curand la faza cand nu se vor mai face prelevari.
Competitie

a– Cum s-a reusit performanta ca la Centrul de Gastroenterologie de la Fundeni sa functioneze un asemenea aparat performant?
Printr-un proiect de cercetare foarte greu castigat, a carui derulare a inceput in 2006 prin fonduri europene. Eu am fost initiatorul si coordonatorul proiectului. A fost o competitie stransa, proiectul nostru fiind al patrulea care a castigat competitia la care au participat aproximativ 1.000 de proiecte din diferite domenii. Proiectul este conceput in colaboarare cu Catedra de mecanica fluidelor din cadrul Institutului Politehnic, cu Institutul de Biodinamica, cu Institutul de Matematica Cluj. Este un proiect de anvergura, care isi propune sa studieze de fapt vascularizatia si modificarile acesteia in leziunile maligne si premaligne cu niste modele matematice.

 a– In afara de dotarea cu aparatura de ultima ora, care ar fi prioritatile in gastroenterologia de la noi in asa fel incat sa fie eficienta in lupta cu boala?
In primul rand este necesara o finantare adecvata. Apoi, implicarea medicului de familie in directionarea catre specialist a pacientilor suspecti de cancer gastric. Avem nevoie de mai multe endoscoape si de mai multi specialisti care sa stie sa le foloseasca. In prezent avem un numar insuficient de endoscoape clasice. Toate spitalele ar trebui sa fie dotate cu endoscoape. In tarile UE sunt centre dotate cu sute de endoscoape, iar la Fundeni avem 20 de aparate si chiar asa fiind, este considerat de colegii din tara un centru privilegiat. Dar, pentru a raspunde cererii, la centrul nostru ar trebui sa existe 60-100 de endoscoape.



Incidenta

Romania se afla la jumatatea spectrului de incidenta a cancerului gastric, unde Japonia se afla pe primul loc, iar SUA pe ultimul. Totusi, comparativ cu UE, la noi incidenta este foarte mare. In Japonia, incidenta mare a cancerului gastric are cauze legate de alimentatie, dar si de genetica. Japonezii mananca peste, dar si multe preparate afumate, sosuri calde din soia.


Sansa de a scapa

Daca este descoperit in faza incipienta, un cancer gastric chiar se poate vindeca prin terapie chirurgicala sau endoscopica. Dar in faza avansata, medicului nu-i mai ramane decat sa aplice un tratament paliativ si astfel sa mai prelungeasca viata pacientului. Trebuie sa stim ca acest tip de cancer are o particularitate. Perioada de la faza de cancer gastric precoce la faza avansata a bolii este de opt ani. In aceasta perioada, destul de lunga, este posibila depistarea pacientului si diagnosticarea bolii. Pe baza acestei evolutii de istorie naturala, cum se numeste in limbajul profesionist, exista formidabila sansa a diagnosticarii unui cancer gastric incipient.


Bacterie

Principalele cauze ale cancerului gastric in tara noastra sunt: alimentatia si infectia cu bacteria Helicobacter pylori. Un procent mare - intre 60% si 70% - dintre cancerele gastrice este pus pe seama infectiei cu bacteria Helicobacter pylori. Dintre pacientii infectati cu aceasta bacterie, 1%-2% vor face cancer gastric.