US MediaSind lupta in continuare cu succes impotriva patronilor care refuza sa implementeze Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel de ramura mass-media (care are putere de lege) si care are, de asemenea, anexat un cod deontologic al jurnalistilor
US MediaSind lupta in continuare cu succes impotriva patronilor care refuza sa implementeze Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel de ramura mass-media (care are putere de lege) si care are, de asemenea, anexat un cod deontologic al jurnalistilor. Recent, US MediaSind a negociat si un Act Aditional la Contractul Colectiv de Munca, prin care a fost crescut salariul de baza minim la nivel de ramura. Paradoxal, acest act a fost denuntat de o organizatie patronala (Patronatul Presei din Romania - Romedia, n.n.), sprijinita si de o confederatie sindicala nationala (Cartel Alfa, condusa de Bogdan Hossu, n.n.), iar aceasta s-a opus negocierilor purtate de US MediaSind, desi nu a fost implicat in procesul de negociere. In Romania, Secretarul General al FIJ a criticat aceasta confederatie pentru atitudinea sa si a afirmat ca FIJ va inainta un protest in acest sens Consiliului International al Sindicatelor si Confederatiei Internationale a Sindicatelor. Colegii din US MediaSind au sustinut acordul incheiat intre FIJ/FEJ si grupul WAZ din Germania si in mod similar au promovat la nivel national semnarea unui astfel de contract care sa respecte aceleasi principii".
Acord cu ZIUA si Realitatea TV
"In timpul vizitei Secretarului General a fost semnat un astfel de contract intre FIJ/FEJ, US MediaSind si Grupul de Presa ZIUA, care editeaza un cotidian national de mare tiraj. Un contract asemanator a fost discutat si cu reteaua de televiziune Realitatea TV.
Un alt element pozitiv din timpul vizitei lui Aidan White a fost semnarea acordului intre US MediaSind si Uniunea Jurnalistilor din Republica Moldova, un sindicat care a parasit FIJ din motive financiare si care exista totusi sub un regim comunist care neaga toate drepturile de baza ale presei intr-unul dintre cele mai sarace state independente, europene, desprins recent de fosta Uniune Sovietica. Potrivit declaratiilor Secretarului General al FIJ, acesta spera ca afilierea va aduce vremuri mai bune pentru colegii din Moldova si pentru activitatea FIJ in regiune.
Activitatea FIJ/FEJ in Romania va include in continuare dezvoltarea unei strategii pe termen lung pentru serviciile publice de media. Colegii romani sunt, de asemenea, dispusi sa urmareasca activitatea patronilor care nu respecta drepturile angajatilor si actioneaza impotriva sindicatelor, cu plangeri adresate Organizatiei Internationale a Muncii si sa se alature actiunilor de protejare a drepturilor de autor si sigurantei locului de munca. Uniunea este pregatita sa joace un rol important in actiunea FIJ "Stand up for journalism", protest ce va avea loc in data de 5 noiembrie, anul acesta.
Comitetul Executiv si Comitetul de Conducere sunt rugate sa ia act de acest raport".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.