Dupa intrevederea de marti cu Regina Marii Britanii, care l-a numit formal in functie, noul premier Gordon Brown si-a facut o schita de executiv. Prin care trimite un mesaj clar: "Ne departajam clar de era lui Tony Blair".

Inca din primele ore in calitate de premier al Regatului Unit, Gordon Brown a promis schimbare. Si isi incepe planul prin cea mai profunda remaniere guvernamentala pe care a vazut-o Partidul Laburist din 1997, de cand se afla la putere. Noul guvern, discutat ieri la Londra, are in componenta nume sonore de pe scena politica britanica, multe facand parte din anturajul apropiatilor lui Brown. O premiera in istoria Ministerului de Interne: in locul lui John Reid, premierul Brown a numit-o pe Jacqui Smith, prima femeie care ocupa acest inalt post guvernamental in cabinetul britanic, relateaza BBC. Conducerea Cancelariei Esichierului (Ministerul Finantelor) este preluata de Alistair Darling, un apropiat prieten al primului-ministru, unul din politicienii care au fost mereu asociati cu factiunea din laburisti care l-au sprijinit pe Brown in timpul guvernarii lui Blair.

SUFLU NOU. Marea Britanie are cel mai tanar ministrul de Externe, in persoana lui David Milliband, in varsta de 41 de ani, care preia portofoliul detinut de Margaret Beckett. Pentru cel mai fidel aliat al premierului Brown, Ed Balls, s-a creat in cabinet postul de ministru de stat pentru copii si scoli, dupa ce Ministerul Educatiei a fost impartit in doua, noteaza Financial Times. Emblematicul Jack Straw preia portofoliul Justitiei, in vreme ce Harriet Harman, o surpriza a ultimelor alegeri interne ale partidului, a fost desemnata liderul laburist in Camera Comunelor si presedintele Partidului Laburist.