Picturile pe masini, sistemele audio, rotile cu sclipiri argintate, motoarele tunate acestea sint atractiile de weekend ale clujenilor.

Prima editie a salonului Transilvania Tuning Days a adunat, la Cluj, aproximativ 60 de masini. Majoritatea au venit din imprejurimile Clujului, dar sint si participanti din Bucuresti, Oradea, Baia Mare, Brasov si Timisoara. Organizatorii, Publysis, 4Tuning, Spider Tuning si Expo Transilvania, au decis ca numai firmele ce doresc sa isi expuna oferta sa plateasca o taxa de participare, nu si persoanele fizice care isi prezinta masinile.

Expozitia de masini tunate se aude, inainte sa fie vazuta: geamurile salonului Expo Transilvania duduie de parca stau sa se sparga. Mii de watti se iau la intrecere din portbagajele pline de difuzoare. Pasionatii de tuning audio investesc mii de euro ca sa fie cei mai tari in sunet.

Atractiile salonului sint insa masinile pictate. Nu au lipite pe ele stickere, colante si nici nu sint tatuate. Totul este realizat manual. Una dintre ele are, ca tema, formatia "Depeche Mode", iar alta este un film SF cu extraterestri si fete frumoase, parca decupate din benzile desenate japoneze.

"Cel mai important lucru la pictura pe masini este alegerea temei. Nu orice tema merge la orice masina, iar daca tema nu e bine aleasa, degeaba, la final, chiar daca e bine facuta, nu arata ok", explica Robert, designer ("vopsitor" - spune el) la firma MBC din Cluj. Aceasta se ocupa cu pictarea masinilor cam de doi ani, timp in care a realizat 17 lucrari "serioase, adica masina intreaga" si nenumarate elemente mai mici, separate.

"Cum se alege tema? Pai, mai la o bere, mai la o poveste... O idee e de ajuns. Apoi facem totul pe calculator, intr-un program de design, foarte important e sa alegem si culoarea buna, ca sa mearga tema. Cam 90% din ce este pe calculator iese si in realitate, ca se mai modifica unele detalii la partea manuala", spune Alin Georza, administratorul firmei.

Procedura prin care trece o masina pentru a fi personalizata cu o pictura dureaza aproximativ doua luni, desi se poate si mai mult, daca lucrarea este dificila. Dupa alegerea temei si a culorii, masina este dezasamblata cu totul, fiecare bucata este pregatita individual, vopsita, dupa care masina se asambleaza la loc si se realizeaza pictura. "Avem un aparat in miniatura, ca si unul de vopsit, cu care desenam. Se face si un sablon, dar pentru un portret, de pilda, nu merge decit la contur, in rest, totul e realizat manual", explica Robert. Apoi, masina este dezasamblata din nou si partile date cu lac, dupa care se monteaza totul la loc. Daca vreun detaliu nu iese bine, "iar o dezasamblam, refacem, o punem la loc si tot asa, pina iese OK", mai spune el. O pictura poate costa mult sau putin, in functie de complexitatea temei: filmul SF de pe VW Bora expus la Cluj a costat 5.000 de euro. "Cu totul, vospit si ce mai era pe linga pictura, a fost 6.800 de euro", afirma Alin.

Printre lucrarile realizate de MBC Cluj se numara si doua cabine de camioane Volvo, pentru care au lucrat pe schele, scari si despre care spun ca au fost mult mai dificile, chiar daca temele nu erau complicate. "Noi nu stim sa mai fie si altii in Cluj care sa faca ce facem noi, dar la Oradea da, sint, au mai multa experienta, au inceput mai demult", spun cei de la MBC despre concurenta. Singura problema a picturilor pe masini este ca sint greu de garantat pe drumurile din Romania: "Sare o piatra, dai intr-o groapa, ti-o zgirie cineva... Asta e", ofteaza Robert.

Fiat 500 tunat pe banii parintilor Cel mai tinar expozant de la Transilvania Tuning Days este Bogdan Buia. La 17 ani, Bogdan detine un Fiat 500, masina rara, dar care merge. Mai mult, buburuza este tunata. "I-am pus in plus sase cai-putere, fata de cei 18, citi avea. I-am dat o vopsea neagra mata, mai greu de gasit, e a cincea culoare pe care i-o dau. Am carnet de tip B1, ma duc cu Fiatul la scoala", ride acesta. Costurile tunatului le suporta parintii: "Pai, altfel cum? Mai comenteaza ei, ca bag bani in masina, dar de ajutat ma ajuta", marturiseste Bogdan.

Click aici pentru galeria foto