Office 2007 preplatit in limba romana va putea fi folosit doar de cei care cumpara un PC nou. Pentru trei luni, costa 79 de lei.

Microsoft a lansat ieri Windows Vista in limba romana si suita de aplicatii Office 2007 preplatit, au anuntat reprezentantii companiei.

Windows Vista este primul sistem de operare Microsoft in limba romana. Localizarea de pina acum era doar la nivel de interfata si era facuta prin intermediul unui „Language Interface Pack", un pachet lingvistic ce nu oferea insa o localizare completa. Una dintre noutatile aduse de aceasta localizare este suportul integrat pentru tastatura romaneasca standardizata de catre ASRO (Asociatia de Standardizare din Romania), cit si pentru caracterele „s„ si „t" corecte, spune Microsoft.

Comunitatea romanilor din Redmond (sediul central Microsoft) a lucrat la localizarea Vista pentru Romania timp de un an, a precizat Silviu Hotaran, directorul general al Microsoft Romania.

Vista are acum toate editiile disponibile localizate in limba romana (Basic, Premium, Business, Enterprise si Ultimate), mai putin Windows Vista Starter Romanian, care este disponibil doar in Republica Moldova.

Microsoft Romania a decis sa lanseze pe piata si o varianta de Office 2007 preplatit, tot in limba romana, a precizat Hotaran.

„Romania este una dintre cele doua tari care au decis sa promoveze Office preplatit. Cealalta tara este Africa de Sud. A vrut sa faca asta si Mexicul, dar a renuntat", a precizat Hotaran.

Office Prepaid 2007 nu poate fi folosit decit la cumpararea unui calculator nou. Cel care asambleaza computerul va preinstala pe acesta, o data cu Windows, si Office 2007. Acesta va putea fi folosit gratuit timp de 60 de zile, insa clientul are la dispozitie 90 de zile pentru a se hotari daca doreste sa cumpere sau nu o cartela preplatita prin care sa extinda perioada de functionare a Office.

Pretul final recomandat de Microsoft este de 79 de lei (inclusiv TVA) pentru o cartela preplatita care asigura dreptul de utilizare pe o perioada de trei luni.

Microsoft va incheia anul fiscal 2006 (1 iulie - 30 iunie) cu o crestere de 45-47% fata de anul precedent, a declarat Silviu Hotaran.

Marilena Ionascu, OEM Business Manager in cadrul Microsoft Romania, a precizat ca Microsoft a vindut 220.000 de licente de Windows in sistem OEM (o data cu un calculator nou) in anul fiscal trecut. Dintre acestea, circa 35% au fost licente de Vista (lansat in februarie).

Microsoft vizeaza in acest an o crestere de 25% pentru licentele OEM distribuite si marirea ponderii Vista in cadrul acestora la cel putin 50%.