Parintii copiilor care au avut la examen o poezie de Ana Blandiana s-au revoltat impotriva autoarei. Sa facem un referendum impotriva ei!

Zurbaua parintilor impotriva Blandianei m-a oripilat. I-am telefonat oparit poetei. N-am vrut s-o amarasc citind din gindirea exprimata a parintilor revoltati: „A scris si asta trei poezii si a ajuns in manuale!" sau „Cine mai e si Blandiana asta?". Ma asteptam sa-i sara tandara macar off the record. Prima intrebare a dnei Blandiana a fost insa care e pozitia ziarului fata de acest protest. Ramin interzis: adica cum care e pozitia ziarului? Vrem s-o scoatem vinovata pentru acest protest? ma intreaba. Am simtit o rusine uriasa, ca jurnalist, dupa aceasta intrebare perfect justificata. Sintem, unii dintre noi, complicii unui populism jegos care tiraste valorile in rigola si,

in numele democratiei, plecam de la premisa ca o multime nemultumita are totdeauna dreptate, indiferent de obiectul protestelor sale. Dar chiar si dupa ce i-am spus ca nu sustinem punctul de vedere al parintilor revoltati ca Blandiana i-a incurcat pe copiii lor la examen, poeta a preferat sa nu comenteze aceasta manifestare spontana de protest la adresa ei. Mi-a spus ca se simtea mai bine pe vremea cind era citita pe sub banca decit acum, cind a fost inclusa in manuale.

Aceasta poeta, ale carei poeme au fost traduse in 25 de limbi ale lumii si care a avut si are o constiinta civica mai presus de orice aranjament politic, in numele unei absolute credinte in ideal, n-a avut curajul sa-i trimita sa citeasca pe cei care o contesta. Blandiana a fost chiar nemultumita ca, dupa ce a ajuns obiect de studiu, s-a trezit in situatia, pentru ea neplacuta, de a deveni si subiect de examen. Sint convins ca Ana Blandiana nu are totusi nimic impotriva prezentei sale in manuale. Dar mi se pare cit se poate de corecta atitudinea ei, ca nu vrea sa ajunga o sperietoare in viata a elevilor care dau examene si ca nu simte nevoia sa intre in conflict personal cu parintii paraponisiti ca un poet care n-a murit e subiect de examen. Incalca insa subiectul Ana Blandiana vreo cutuma a examenelor pentru elevii de clasa a VIII-a, incit domnii parinti sa protesteze pe strada? Clasicii in viata au fost subiecte de examen chiar si pe vremea lui Ceausescu. Nu e vina lor ca profesorii care fac bani din meditatii isi dopeaza prosteste elevii cu subiecte „sigure", in loc sa-i familiarizeze cu literatura romana, cum ar fi normal. Cit despre protestele spontane ale parintilor impotriva Anei Blandiana, mi se par niste, regret, agresiuni de repetenti impotriva educatiei normale a propriilor copii.