Pina la teoria conspiratiei nu e decit un pas. Dar nu e cazul sa il facem.

O noua ordine constitutionala! Politicienii - ma refer aici doar la cei care si-au asumat deschis aceasta optiune si mai ales la Valeriu Stoica - spun ca, in cel mai fericit caz, obtinerea unei alte Constitutii si, in baza acesteia, redesenarea unei alte Republici („A Treia Republica") e o chestiune de durata (12 etape de parcurs; 2-4 ani pina la punerea sa in practica). Intelectualii care graviteaza in jurul lui Traian Basescu si care se bronzeaza, nu doar la Neptun, la ideile imbratisate de seful statului, vor mai repede. Chestiune de temperament? Nu! Mai degraba, explicatia timing-ului diferit tine de realism si de idealism, nici unul, nici altul, condamnabile in sine.

Am avut pina acum semnale suficiente ca o asemenea megatema va incerca, cu sprijin oral si scris, sa isi faca loc pe agenda publica. Nu ma refer numai la declaratiile lui Traian Basescu - in aceasta privinta, consecvente -, ci si la prestatiile mediatice ale unor lideri de opinie care vad, la seful statului, doar vizionarism si faptul ca acesta este o „forta a Binelui". Datele strict calendaristice indicau faptul ca logica luptei politice va fi abandonata in aceasta perioada si ca se va opta pentru logica vacantei; datele politice ale momentului sint pe cale sa puna in paranteza vacanta. „Nasterea noului" - asta e titlul unui editorial semnat de TRU in Cotidianul - forteaza tabieturile si anuleaza coincidentele: discutiile, discursurile, dezbaterile sau editorialele despre schimbarea Constitutiei (republica prezidentiala sau semiprezidentiala consolidata, parlament unicameral, relatii mai clar precizate intre Presedintie si Guvern) nu sint intimplatoare, ci programate; mai mult, par directionate si coordonate.

Sigur ca de aici si pina la punerea in practica a… teoriei conspiratiei nu e decit un pas, dar nu e cazul sa il facem acum. In fond, exista un consens cu privire la faptul ca actuala Constitutie provoaca multe confuzii si conflicte inutile; de aceea, e inevitabil sa spunem ca e perfectibila. Pe de alta parte, sintem martorii unui moment unic: e pentru prima data cind un grup de intelectuali se implica atit de profund intr-o operatiune de schimbare din temelii a Romaniei, prin modificarea spectaculoasa a Constitutiei. Traian Basescu nu si-a folosit tepele despre care vorbea in campania electorala, dar asta nu inseamna ca nu le va putea folosi cindva. Ceea ce inseamna ca, pentru prestigiul intelectualilor angajati acum pe un drum cu sens unic, optiunea facuta este extrem de riscanta. Dar si daca le iese?

Cristian Patrasconiu este senior editor