Monitoarele transparente si bibliotecile electronice vor deveni, in zece ani, utilitatile unui birou obisnuit.Opt concepte create special pentru munca la birou vor face mai usoara viata salariatilor peste un deceniu, sustine publicatia „PopSci". Pozitia corecta la birou nu este cea verticala asa cum se credea pina de curind, ci, dimpotriva, una oblica. O echipa de radiologi scotieni a confirmat intr-un studiu realizat anul trecut ca un unghi inclinat de 130 de grade intre tors si coapse reduce presiunea discurilor din partea de jos a coloanei vertebrale. Astfel, s-a nascut scaunul Aeron, o piesa de mobilier de birou care indeplineste intocmai conditiile propuse de specialisti, ba mai mult, poseda si o functie de ajustare automata in functie de greutatea si inaltimea utilizatorului. Desi a fost creat inca din 1994, Aeron a fost ignorat tocmai din cauza ideii ca pozitia ideala la masa de lucru este cu coloana dreapta.

Biblioteca electronica de buzunar este un alt obiect al viitorului propus de publicatia de stiinta. Gadgetul creat de cercetatorii danezi de la compania Polymer Vision consta intr-un ecran flexibil pe care se pot incarca si vizualiza documentele necesare la o intilnire de afaceri sau pe care se poate citi ziarul la fel de bine ca pe print. Pixul care scrie pe aproape orice fel de suprafata va fi si el de nedespartit de salariatul viitorului. Nemtii de la Staedtler sint parintii instrumentului de scris, iar urmatorul pas pe care promit sa-l faca este sa creeze o cerneala sau un tus care sa se adapteze chimic la toate suprafetele. Tot peste zece ani va fi utilizabil si monitorul transparent, dezvoltat de mai multe firme, printre care si Universal Display Corporation din New Jersey. Datorita peliculelor electroluminiscente numite diode, emitente de lumina organica, monitoarele sint si in prezent transparente in proportie de 75%, atunci cind sint inchise.

„Fara parole complicate, carduri de identificare sau chei. In maximum cinci ani, biroul te va recunoaste dupa fizionomie", promit cei de la „PopSci". Camerele de vederi vor lua capturi la venirea fiecarui angajat, le vor compara cu informatiile din baza de date si vor „descuia" laptopurile si usile. Pentru a fi siguri ca parul de pe fata sau lumina difuza nu vor constitui obstacole in calea acestui sistem, cercetatorii de la Universitatea din Tennessee studiaza o tehnologie bazata pe imaginile 3D, care ia in calcul structura osoasa, mai greu de confundat.

Super-telefonul este o alta tehnologie rezervata viitoarelor birouri, care se afla momentan in stadiu de proiect. Oamenii de stiinta californieni de la Centrul de Cercetare din Palo Alto lucreaza la un proiect in care telefoanele folosesc camerele de luat vederi din apropierea biroului pentru a detecta daca angajatul respectiv se afla in timpul unei conversatii. Daca da, super-telefonul va raspunde automat „intilnire".

Cablurile de orice fel vor fi desfiintate in viitor, iar proiectele cercetatorilor in acest sens sint destul de avansate. In Pennsylvania, oamenii de stiinta au reusit deja sa transmita energia sub forma de unde radio. Cipurile anexate vor transforma undele respective in electricitate, iar sistemul este anuntat pentru lansare anul acesta. Angajatii isi vor pierde cu greu hirtiile si dosarele. In curind, capsatoarele vor avea si capacitatea de urmarire: ele vor transmite prin radio pozitia documentelor pierdute catre un sistem de identificare.Click pe foto pentru a mari! Occidentalii de 40 de ani vor slujbe zen Jumatate din britanici prefera o „batrinete profesionala" linistita, arata o cercetare condusa de agentia de asigurari Norwich Union Life, citata de „The Telegraph". Milioane de angajati vor sa renunte la avintul carieristic de la 45 de ani, mai scrie cotidianul britanic. „Studiul dovedeste ca intram intr-o noua era, cu o societate concentrata din ce in ce mai mult pe implinirea personala. Dimensiunile spirituale si morale ale jobului au devenit o prioritate", observa William Nelson, trend analist la Future Foundation. Majoritatea celor chestionati de agentia de asigurari au mai spus ca au un plan de cariera pe 9-10 ani, dupa care, la virsta de 35-40 de ani, si-au programat o a doua cariera, mai linistita.

In locul pensionarii, pentru care nu sint pregatiti inca, ei opteaza pentru „zen-angajare", adica slujbe usoare, ca de exemplu profesor de yoga, consilieri sau chiar ingrijitori de animale.

Cum vor britanicii sa transforme plasticul intr-un material reciclabil, pe www.cotidianul.ro/select