A critica Rusia foloseste doar consumului electoral intern.

Presedintele Traian Basescu s-a intors de la summitul de la Baku

al Organizatiei pentru Democratie si Dezvoltare Economica (GUAM) cu doua mesaje utopice. Primul: Rusia trebuie sa-si retraga trupele din Transnistria, ca o conditie pentru ratificarea Tratatului Fortelor Conventionale in Europa de catre statele NATO. Al doilea: Romania trebuie sa participe la crearea unei piete energetice la Marea Neagra, independenta de resursele Rusiei.

Creat in 1997, GUUAM s-a vrut o alternativa prooccidentala la Comunitatea Statelor Independente, controlata de Moscova. Rusia nu a renuntat insa la controlul strategic al regiunii GUUAM. O data ce revolutiile portocalii au cuprins Georgia si Ucraina (membre ale organizatiei, alaturi de Azerbaidjan, Moldova si Uzbekistan), Rusia a avut grija sa taie un U" din numele organizatiei, provocind retragerea Uzbekistanului, in 2005. Atunci presedintele uzbek a refuzat sa participe la summitul de la Chisinau, ce a avut loc cu doar o luna inainte de anuntarea retragerii.

Intimplator sau nu, presedintele Vladimir Voronin a refuzat sa participe, anul acesta, la summitul GUAM, intr-o perioada in care presa rusa vorbeste despre o intelegere intre Chisinau si Moscova in privinta Transnistriei, facuta peste capul Statelor Unite, UE, OSCE si Ucrainei, participante la celebra formula de negocieri 5+2". Intelegerea va permite stationarea trupelor rusesti in Transnistria pentru inca zece ani, in schimbul reunificarii provinciei separatiste si al reluarii exporturilor de vin moldovenesc catre Rusia. Trupele rusesti vor ramine astfel la granita Europei macar pina la incheierea crizei provocate de scutul american antiracheta.

In al doilea rind, summitul GUAM a fost unul al celor lasati afara de strategia energetica a Rusiei. Ucraina, Moldova si Georgia sint dependente de energia rusa. Polonia, Lituania si Romania, invitate la Baku, sint ocolite de traseul gazoductelor si oleoductelor ce alimenteaza Europa, iar Rusia a semnat deja acorduri cu state din Asia Centrala si Europa, reducind la minimum sansele de reusita ale unei piete energetice de la Marea Neagra.

Ostilitatea lui Basescu fata de Rusia nu poate avea decit un impact

electoral in Romania, unde diatribele la adresa Kremlinului dau mereu masura valorii politicii externe. Trupele ruse vor ramine insa in Transnistria cel putin pina la reunificare, iar piata energetica europeana va depinde de Rusia, cel putin pina cind centralele UE vor functiona cu rapita.