44.500 de euro va primi autorul „Vietii imperiale in orasul de smarald", care critica viata americanilor din Zona Verde din Bagdad. Postul public britanic BBC a organizat la Londra cea de-a noua editie a Premiului „Samuel Johnson" pentru nonfictiune, iar cistigatorul de anul acesta a fost jurnalistul american de la „Washington Post" Rajiv Chandrasekaran (foto). Baroneasa Helena Kennedy, presedinta juriului, a declarat ca volumul „Viata imperiala in orasul de smarald" este „unul dintre cele mai bune reportaje din ultimii cincizeci de ani, la fel de bun ca al lui Hershey, in «Hiroshima», sau al lui Capote, in «Cu singe rece»".

Cartea abordeaza situatii reale, petrecute in Bagdad in perioada de dupa razboi, intre aprilie 2003 si octombrie 2004. Jurnalistul ofera o viziune proprie asupra Zonei Verzi din capitala irakiana, cel mai protejat sector din Bagdad, in care se afla reprezentantii coalitiei. Chandrasekaran se arata foarte critic in privinta realitatii traite acolo in momentele in care el insusi a locuit in Zona Verde si nu isi ascunde dezamagirea profunda fata de actiunile administratiei Bush. Cartierul central al fortelor americane este descris ca o enclava de vile luxoase si piscine imense, unde, la caderea noptii, se lasa jos armele si se ridica paharele de bere intr-o tara in care consumul alcoolului este interzis.

„Vreau sa multumesc din suflet tuturor irakienilor care colaboreaza cu jurnalistii occidentali si care isi risca vietile ca sa ne ajute sa relatam ce se intimpla in tara lor", a declarat Rajiv Chandrasekaran dupa primirea premiului.

Jurnalistul american a fost preferat altor cinci finalisti: Ian Buruma, pentru „Crima in Amsterdam", Peter Hennessy, pentru „Marea Britanie in anii cincizeci", Georgina Howell, pentru „Fiica desertului", Dominic Streatfeild, pentru „Spalare de creier", si Adrian Tinniswood, pentru „Familia Verney".