Partidul Conservator a desemnat-o pe Rodica Stanoiu ca reprezentant in Consiliul National de Integritate, organismul de conducere a ANI. Alegerea reprezentantului magistratilor s-a lasat cu scandal. Majoritatea candidatilor pentru un post in Consiliul National de Integritate (CNI), organismul de conducere a Agentiei Nationale de Integritate (ANI), au fost desemnati luni, conform termenului stabilit de Ordonanta nr. 49/2007, care completeaza Legea ANI.

Numele cel mai sonor din zona politica este cel al fostului ministru PSD al Justitiei Rodica Stanoiu din partea Partidului Conservator, la care a migrat in toamna anului trecut. Stanoiu a primit un verdict de politie politica din partea CNSAS. Conform deciziei CNSAS, ea ar fi colaborat cu fosta Securitate folosind numele de cod "Sanda". Stanoiu a atacat in instanta decizia CNSAS, iar procesul se afla pe rolul Curtii de Apel Bucuresti. Rodica Stanoiu a mai fost implicata si in alte scandaluri mediatice. In anul 2001, cind era ministru in exercitiu, a vindut catre Petrom, pe atunci companie de stat, casa parinteasca din Filiasi. Afacerea i-a sporit averea cu 100.000 de dolari, suma considerata de zece ori mai mare decit valoarea de piata a imobilului. Stanoiu a mai fost implicata in scandalul renovarii Palatului de Justitie. Suma alocata de ministerul pe care-l conducea, de 34 de milioane de euro, provenita dintr-un credit extern, ar fi dublat valoarea reala a lucrarilor. Ministerul Justitiei condus de Monica Macovei i-a mai facut Rodicai Stanoiu inca doua sesizari penale. Conform primei, fostul ministru PSD al Justitiei a beneficiat ilegal de pensie de magistrat, iar cea de-a doua se refera la acordari ilegale de licente de notari angajatilor ministerului. In ambele cazuri, Stanoiu a fost scoasa de sub urmarire penala, pentru ca faptele s-au prescris.

Grupul parlamentar al PRM l-a desemnat ca reprezentant in CNI pe procurorul Marian Capota, iar ca supleant pe Adrian George Roseti, avocatul lui Miron Cozma. PNL l-a desemnat pe avocatul Radu Mihai Saptefrati, iar ca supleant pe istoricul Razvan Pop. Democratii l-au nominalizat ca reprezentant pe economistul Marian Zlotea, iar ca supleant pe juristul Adrian Mocanu. UDMR l-a desemnat pe Stefan Pete ca reprezentant, iar ca supleant pe Levente Szabo Fekete, ambii senatori. Din partea societatii civile au fost nominalizat judecatorul Adrian Neacsu, presedintele SoJust, si Codru Vrabie, din partea Transparency International. Din partea Ministerului Economiei au fost desemnati Nicu Marcu, ca reprezentant, si Dumitru Pirvulescu, ca supleant. Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene l-a nominalizat pe presedintele CJ Ialomita, Vasile Ciuperca, iar ca supleant pe Dragos Benea, presedintele CJ Bacau.

Dintre partidele reprezentate in Parlament, doar PSD nu s-a incadrat in termenul stabilit de textul legii. Contactat de Cotidianul, deputatul Victor Ponta, vicepresedinte al Camerei, ne-a declarat ca PSD nu-si desemnase inca un candidat propriu pentru ca pur si simplu nu a stiut de acest termen.

Viorel Hrebenciuc, liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, a declarat pentru Cotidianul ca abia astazi Biroul Permanent al partidului va decide cine il va reprezenta in CNI. "I-am dat hirtia lui Geoana, sa se ocupe de problema", a spus Hrebenciuc. Nici Ministerul Justitiei nu a anuntat pina la inchiderea editiei care este persoana propusa pentru a face parte din CNI.

Toti candidatii pentru Consiliul National de Integritate trebuie validati de Senat, in subordinea caruia se afla ANI.

Contestatii la magistrati Alegerea de ieri a judecatoarei Viorica Costiniu, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, drept candidat al asociatiilor de magistrati pentru un loc in Consiliul National de Integritate a fost contestata de o parte a AMR. Unii membri ai asociatiei au invocat faptul ca mandatul judecatoarei ca presedinte al asociatiei a expirat si ca alegerile interne pentru desemnarea reprezentantului in CNI ar fi fost nestatutare, deoarece Viorica Costiniu ar fi obtinut mandat de reprezentant al AMR pe cale telefonica. Supleantul AMR in CNI va fi procurorul militar Mircea Levanovici, cel care a anchetat, printre altele, cazul dosarelor de Securitate arse in 1990, la Berevoiesti.