Comisia de aparare din Senat a adoptat ieri Legea demilitarizarii ofiterilor de informatii.

Prin demilitarizarea serviciilor de informatii, ofiterii nu vor mai avea grade militare, acestea fiind echivalate gradelor functionarilor publici. Vor avea insa statut special. "Am finalizat Legea privind statutul ofiterilor de informatii. Este important in primul rind pentru ca am reglementat din punct de vedere legal o formula prin care ofiterii de informatii devin functionari publici cu statut special", a declarat la finele sedintei presedintele Comisiei de aparare din Senat, senatorul PSD Cristian Diaconescu. "Este varianta ceruta de CSAT", a completat si senatorul PD Jan Vraciu.

Astfel, generalii din SRI sau SIE vor fi numiti chestori dupa adoptarea legii si, in cazul in care vor decide sa paraseasca serviciile secrete, vor ramine cu gradul de "consilier superior" in administratia publica locala sau centrala. "Dupa gradul de inalt functionar public atribuit prefectilor, gradul de consilier superior este cel mai mare, detinatorul putind ajunge director general in orice institutie din administratia publica, inclusiv agentii sau ministere", ne-a explicat Mircea Toader, fost secretar de stat in MAI. Coloneii din serviciile secrete vor deveni la rindul lor comisari si vor avea gradul de "experti superiori", in timp ce maiorii si capitanii vor deveni inspectori, respectiv subinspectori.

"E o transformare asemanatoare cu cea de la Ministerul Internelor. De acum, lucratorii din serviciile secrete nu mai pot fi mutati de pe o functie pe alta decit cu acordul lor", ne-a explicat Cristian Diaconescu. ĄCei mai cistigati sint lucratorii din serviciile secrete ale armatei care ramin militari, dar daca doresc sa paraseasca serviciul, pot ramine in armata cu gradul echivalent sau pot pleca in administratia publica cu echivalentul de grad", ne-a declarat si senatorul PSD Mihail Popescu.