Cu bitele si uniformele in cui, ortacii politici au arme noi de distrugere a germenilor societatii civile.

Obiceiurile vechi nu pier. Apelul la liniste facut de gasca lui Ion Iliescu in zorii anilor ’90 este la fel de zgomotos si astazi. Numai ca mugetul sinistru al trenurilor incarcate de mineri a urcat pe scara frecventelor, acolo unde doar delfinii il mai disting in mod clar. Pentru oameni a intrat in sfera semnelor ce nu se aud, dar se simt. Precum o picatura dintr-o otrava fara gust, culoare sau miros, dar cu efect garantat. Este cazul incercarii de a scoate Grupul de Dialog Social din sediul sau de pe Calea Victoriei. In ’90, studentii si intelectualii erau scosi cu bite-n cap din Piata Universitatii. Enervati parca de rezistenta unor germeni ai societatii civile intr-o casa atit de apropiata de acel loc, o serie de politicieni din PSD, PNL si PRM duc acum o campanie similara. Au pus lampasele si uniformele in cui. Au luat una bucata lege, niscaiva fundatii dubioase, o mina de voturi strinse pe ultima suta de metri si le-au bagat la foc marunt. Acolo unde spera sa sterilizeze germenii societatii civile, Ion Iliescu spunea, intr-o scrisoare trimisa „Evenimentului zilei", ca nu trebuie discutat cu ura si violenta despre mineriade. Eu cred ca se referea nu numai la trecut, ci si la prezent si viitor. Avea dreptate. Tipetele, urletele, durerea victimelor atrag atentia in mod nedorit. Mai bine sa fie anesteziate inainte de a fi hacuite. S-a lucrat cu legea impotriva legii. Lasind GDS fara sediu, il lasi fara loc de conferinte, de sedinte, de intilniri. Il fortezi sa apeleze la altii daca vrea sa existe in continuare. Il faci vulnerabil.

PSD avea poate motivele cele mai puternice pentru a-i scutura pe intelectualii de la GDS. Mai ales ca in ultima vreme, printr-un efect pervers al presei combinat cu ziceri ticluite ale vectorilor politici, intelectualii au ajuns sa fie asociati cu imaginea lui Traian Basescu. PNL a inchis ochii la ceea ce, desi era o institutie a societatii civile, avea in miezul sau un spirit liberal. Dar PNL a inceput inca mai demult sa inchida ochii la spiritul liberal insusi, asa ca nu trebuie sa ne mire o amnezie de moment.

Abuzurile impotriva GDS reprezinta noul tip de mineriada declansata de guvernarea PNL-PSD-PRM. Iar daca nu este oprita la timp, efectele pot fi mult mai dure decit bitele ortacilor din 1990. Precum otrava incolora, insipida, inodora ce omoara fara avertisment. Societatea civila, desigur.