Prognozele arata ca temperaturile vor continua sa fie excesiv de ridicate in Romania, in perioada urmatoare. Francezii o vor duce insa mai rau decit romanii.

Indicii Centrului National de Prognoza Meteo arata ca valul de caldura de origine nord-africana care a atins Romania va continua pina marti. „Inca nu putem da mai multe amanunte pentru o perioada asa de mare, dar exista indici meteo pe care ii urmarim", a explicat Ortansa Jude, sefa laboratorului CNPM. Jude a adaugat ca doar zonele nordice vor fi protejate de disconfort termic pentru ca, in celelalte regiuni, indicele de umezeala se va situa in jurul pragului critic de 80. Disconfortul termic se va inregistra si in timpul noptilor, cind temperaturile nu vor cobori sub 20 de grade Celsius.

Prognoza meteo de ieri preciza ca temperaturile vor atinge pina la sfirsitul saptaminii intre 35 de grade Celsius si vor depasi 38 de grade Celsius in sudul Crisanei, Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei si local in Dobrogea.

Si restul Europei se confrunta cu temperaturi mai ridicate decit cele obisnuite pentru aceasta perioada a anului. Potrivit unui articol publicat de „NewScientist", francezii vor suporta anul acesta cele mai mari cresteri de temperatura. Concluziile apartin cercetatorilor de la Purdue University din Statele Unite, condusi de Noah Diffenbaugh, care au calculat cresterea globala de temperatura cuantificata in zile caniculare pe baza unui model climatic mediteranean extrem de precis. Potrivit studiului, tarile din jurul Marii Mediterane vor avea parte de zile extrem de calde, de cinci ori mai periculoase decit restul statelor de pe coasta, cum ar fi Spania, Egipt sau Libia, care vor suferi din cauza arsitei in medie cu mai putin cu 40 de zile pe an.

Savantii cred ca fara politici de mediu adecvate, in contextul cresterii populatiei globale, pina la sfirsitul secolului, numarul zilelor calde si periculoase va fi intre 200 si 500% mai mare.