Temperaturile din urmatoarele zile, in Romania, vor fi peste valorile specifice acestei perioade a anului, urmand ca in anumite zone acestea sa depaseasca 35 de grade Celsius, a informat Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), precizeaza Media
Temperaturile din urmatoarele zile, in Romania, vor fi peste valorile specifice acestei perioade a anului, urmand ca in anumite zone acestea sa depaseasca 35 de grade Celsius, a informat Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), precizeaza Mediafax. Potrivit ANM, urmatoarele patru zile vor fi calduroase in cea mai mare parte a tarii, iar in unele zone, in special cele din Lunca Dunarii temperaturile vor depasi 35 de grade Celsius. De asemenea, pe arii restranse, in zonele de munte, vor putea avea loc averse insotite de descarcari electrice.
Reprezentantii ANM sustin ca temperaturile vor depasi valorile obisnuite pentru aceasta perioada a anului, in unele locuri cu peste 8 grade Celsius. Ei au adaugat ca valorile normale ar fi trebuit sa se situeze intre 21 si 27 de grade Celsius.
Sute de solicitari la Salvare
Peste 300 de solicitari au fost inregistrate ieri dimineata, la Serviciul de Ambulanta al Capitalei, majoritatea apelurilor vizand stari de lesin, caderi de calciu, oscilatii ale tensiunii arteriale sau colici abdominale. Medicii au facut apel catre populatie pentru ca, in zilele cu temperaturi ridicate, sa respecte recomandarile de a-si proteja starea de sanatate.
Astfel, este necesar ca persoanele varstnice, copiii si bolnavii cu afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, sa evite deplasarile la miezul zilei si sa evite locurile aglomerate. In plus, aerul conditionat trebuie mentinut la 23-24 de grade si nu mai putin. In cazul expunerii la soare, trebuie obligatoriu sa fie folosite mijloace de protectie (palarii, umbrele, ochelari de soare, imbracaminte subtire din tesaturi naturale in culori deschise). Pentru aceasta perioada, medicii recomanda cresterea consumului de lichide (2-4 litri pe zi) si evitarea unei alimentatii bogate in grasimi. De asemenea, trebuie redus consumul de cafea si de bauturi alcoolice.
In agricultura, pe santierele de constructii, in halele industriale care nu au posibilitatea asigurarii unor conditii de microclimat corespunzatoare, activitatea se va desfasura dimineata si seara. Conform legii, angajatorii trebuie sa modifice programul de lucru in conditiile impuse de temperaturile ridicate si sa distribuie angajatilor cantitati suficiente de apa minerala.
Masuri anticanicula in Capitala
Primarul Liviu Negoita a dat dispozitie sa se asigure apa gratuit, la fiecare centru de informare al Primariei Sectorului 3: intersectiile Bd. Nicolae Grigorescu - Str. Liviu Rebreanu (statia de metrou Titan), Baba Novac-Rucar-I. Tuculescu, Bd. Theodor Pallady - Bd. 1 Decembrie 1918 (Trapezului) si Rm. Valcea - Str. Istrie.
Primarul Neculai Ontanu a infiintat zece puncte de distributie a apei plate in Sectorul 2, pe Bd. Carol/Calea Mosilor (Piata Latina), Calea Mosilor/Str. Mihai Eminescu, Piata Obor, Parcul Obor - Mc Donald's, Parcul Plumbuita, Piata Delfinului, Mihai Bravu/Bd. Ferdinand (Liceul "Iulia Hasdeu"), St. cel Mare/ Tunari, Iancului/Mihai Bravu, Pantelimon/str.Chisinau. In plus, medicii de la Ambulanta sociala vor sta la dispozitie in cazurile grave de sanatate ce ar putea aparea din cauza caldurii.
Primarul Andrei Chiliman va infiinta puncte de prim-ajutor in Piata Romana, Piata Victoriei, Piata 1 Mai si in zona Pajura, si puncte de distribuire a apei in toate instiutiile pe care le are in subordine, si in pietele din Sectorul 1. (L.M., C.P., M.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.