Hamas a distrus ideea unui stat palestinian in viitorul previzibil.

Palestinienii par, in momentul de fata, specialisti in a-si submina propriile interese: in loc sa fie uniti pentru a putea obtine teritoriile, recunoasterea si pacea pe care si le doresc, au reusit sa distruga, prin lupte intre factiuni, ceea ce au obtinut in zeci de ani de negocieri si de lupte. Niciodata situatia nu a fost atit de proasta: se poate vorbi acum despre doua entitati palestiniene izolate: Fisia Gaza, condusa de Hamas, si Cisiordania, condusa de Fatah.

Occidentul si Israelul au salutat formarea guvernului Fatah, numit de presedintele Mahmud Abbas, si au promis reinceperea alocarii de fonduri catre palestinieni, reprezentati de acest guvern. Acest raspuns nu inseamna decit recunoasterea faptului ca democratia, incarnata prin alegeri libere, nu poate fi o solutie pentru orice zona a pamintului. Hamas a fost ales de palestinieni, in luna ianuarie, pentru a guverna teritoriile si pentru a detine majoritatea in parlament. Refuzul gruparii de a-si modera pozitia si de a indeplini cerintele Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (renuntarea la terorism, recunoasterea Israelului si a acordurilor incheiate cu acesta) a condus insa la sistarea ajutoarelor internationale catre guvernul palestinian. Nici solutia infiintarii unui guvern de coalitie intre cistigatorii alegerilor, Hamas, si moderatii de la Fatah, care a fost salutata de comunitatea internationala la vremea respectiva, nu s-a dovedit viabila. Prin conflictele armate dintre cele doua principale grupari, palestinienii nu au reusit decit sa confirme faptul ca nu sint in stare, in acest moment, sa se guverneze.

Unii politicieni israelieni acrediteaza ideea ca Iranul nu ar fi strain de ceea ce se intimpla acum in teritoriile palestiniene si ca „Hamastanul" instituit in Gaza reprezinta un avanpost al Teheranului in regiune. Violenta Hamasului si ideile radicale sustinute de grupare ofera Israelului cel mai bun pretext pentru a interveni militar in Fisia Gaza. Orice atac cu racheta lansat de Hamas impotriva Israelului sau un atac sinucigas va reprezenta motivatia suficienta pentru ca israelienii sa isi trimita armata in teritorii. Ceea ce ar urma ar fi, probabil, un nou razboi de gherila asemanator cu cel desfasurat anul trecut in sudul Libanului. Sigur este faptul ca cel mai mult va avea de suferit tot populatia civila palestiniana, iar posibilitatea infiintarii unui stat palestinian va apartine din nou viitorului indepartat.