Majoritatea obtinuta de primarul general Adriean Videanu in Consiliul General se dovedeste inutila, atat timp cat colegii sai de partid chiulesc de la sedinte. Edilul Capitalei a simtit acest lucru joia trecuta, cand consilierii PSD, PNL, PC si PRM i-au respins 31 de proiecte ce vizau investitii importante ale orasului.
De fapt, "coalitia anti-Videanu" a avut un singur vot in plus fata de cele ale consilierilor PD si PLD prezenti in sala. Motivul contestatarilor a fost valoarea imensa a indexarii lucrarilor de infrastructura, de aproape 1,7 miliarde de euro. Factorul politic a fost, insa, cel care a generat razboiul intre Executivul municipalitatii si Consiliul General, mai precis alegerea lui Ionut Popa (PD) in functia de viceprimar general al Capitalei, in locul lui Ludovic Orban (PNL), ajuns ministru al Transporturilor. Partidul Democrat este acum stapan pe Primaria Capitalei, cu primar si viceprimari generali. "Nu pot sa acuz consilierii PNL si PSD ca fac politica, pentru ca asta e rolul lor: sa faca politica, sa se certe, sa fie contra intereselor orasului. In schimb, sunt dezamagit de colegii mei de la PD care nu au fost prezenti la sedinta, si fara de care am ajuns in aceasta situatie", a declarat Videanu. Pentru a merge la sigur, el a convocat pentru astazi o sedinta extraordinara a CGMB.
Circ pe banii nostri
Respingerea proiectelor nu s-a facut, insa, fara circ - atmosfera obisnuita a sedintelor CGMB, pentru care consilierii primesc lunar cate 7 milioane de lei vechi. Astfel, timp de doua ore, alesii locali s-au certat, s-au acuzat reciproc, s-au ironizat. "Dezbaterile" s-au axat pe "unde se duc banii?!", atat la proiectele referitoare la largirea arterelor de circulatie, cat si la exproprieri. "Cum domne'?! Sa dai 690 de milioane de euro (valoarea exproprierilor, n. red.) doar ca sa cumperi pamant?", si-a exprimat nelamurirea Victor Adir, consilier PC.
Argumentatia lui Videanu a fost pe masura: "Domnilor. Este normal sa cumperi ca sa investesti. In strainatate, valoarea exproprierilor poate depasi si de doua ori suma alocata investitiei. Ca de aia se cheama de utilitate publica. Sunt proiecte vitale pentru oras. Sunt investitii pentru a crea alternative, astfel incat sa nu mai fie tranzitat orasul prin centru. Ne blocam in cativa ani, oameni buni". Explicatia a incintat si mai mult spiritele, iar consilierii PD au parasit sala.
Conflictul Basescu - CGMB se repeta
Roxana Cosma, consilier PD (si de cele mai multe ori presedintele de sedinta al CGMB, n. red.), ne-a declarat, ieri, ca valoarea exproprierilor (la Pasajul Basarab etc.) a crescut in ultimele sase luni din cauza scumpirii terenurilor. In cazul investitiilor, amanarea aprobarii indicatorilor tehnico-economici a dus la majorarea valorii lor la preturile de pe piata.
Cat despre conflictul dintre Adriean Videanu si CGMB, Cosma spune ca acesta este similar celui trait de Traian Basescu la Primaria Capitalei. "Practic, se repeta situatia din timpul mandatului de primar general al presedintelui Traian Basescu, cand consilierii municipali au refuzat patru ani sa aprobe realizarea Pasajului Basarab si a altor investitii, iar rezultatul a fost scumpirea valorii lor. La fel acum, consilierii au tras de timp, iar indicatorii tehnico-economici s-au modificat", ne-a precizat Roxana Cosma.