Vasul britanic de croaziera Queen Elizabeth 2 a fost vandut de compania de transport maritim Cunard, pentru 100 de milioane de dolari, firmei Istithmar, din Dubai, care il va transforma in hotel plutitor si muzeu.
Nava Queen Elizabeth 2, lansata la apa de regina Elisabeta a Marii Britanii in urma cu peste 40 de ani, este cel mai longeviv vas de croaziera din istoria de 168 de ani a companiei Cunard, detinuta de grupul Carnival, cel mai mare operator de croaziere la nivel mondial.
Vasul va fi ancorat langa Palm Jumeirah, cea mai mica dintre cele trei insule artificiale in forma de palmieri construite de firma Nakheel in largul coastelor Dubaiului.
Queen Elizabeth 2, care va avea la bord inclusiv magazine, va sosi in Dubai in 2009, iar transformarea lui in hotel face parte dintr-un program de crestere a atractivitatii turistice a insulei, a declarat purtatorul de cuvant al Nakheel, Charlie Taylor.
Anul trecut, peste 6,5 milioane de persoane au vizitat emiratul Dubai, mai mult decat oricare alt stat arab, cu exceptia Egiptului.
Vasul va fi redecorat pentru a recrea interiorul original al Queen Elizabeth 2, care a intrat in serviciu in 1969 si a traversat Atlanticul de peste 800 de ori, transportand peste 2,5 milioane de pasageri.
Istithmar este vehiculul de investitii al Dubai World, care detine Nakheel si Dubai Ports World, operator portuar care anul trecut a cumparat P&O, companie rivala britanica, cu o traditie de 165 de ani.