Pentru a-si hrani familiile, tiganii ursari au schimbat obiceiurile ursilor bruni pana i-au trasformat intr-o o alta specie: ursul dansator, cel fara ghiare, fara dinti, care nu poate vana si nu hiberneaza niciodata. Ultimii trei ursi dansatori din U
Pentru a-si hrani familiile, tiganii ursari au schimbat obiceiurile ursilor bruni pana i-au trasformat intr-o o alta specie: ursul dansator, cel fara ghiare, fara dinti, care nu poate vana si nu hiberneaza niciodata. Ultimii trei ursi dansatori din Uniunea Europeana au fost salvati la sfarsitul saptamanii trecute de la o familie de tigani romani mutati in Bulgaria.


Usa custii se deschide cu un scartait metalic. Misho, ultimul urs dansator al Uniunii Europene, isi inalta nasul in aerul rece de munte si adulmeca padurea ce se arata in fata lui. Paseste greoi in afara custii, dar nu se duce tinta spre copaci, ci se opreste la stalpii de otel din fata lui mirosindu-i pe fiecare in parte. Pentru ca in toti cei 19 ani a trait cu inele de fier in nas, de care erau prinse lanturi, izul de metal ii este mai apropiat decat cel de lemn sau de iarba. Misho refuza pentru cateva clipe padurea si se intoarce de buna voie inapoi in cusca.


"CUMPARAM ALTII". Chiar in momentul in care cititi aceste randuri Misho se bucura in sfarsit de natura, mormaind multumit alaturi de ceilalti 22 de "colegi de breasla" din rezervatia ursilor dansatori de la Belitsa, Bulgaria. O organizatie internationala care militeaza pentru protectia drepturilor animalelor, Vier Pfoten, a pornit acum 7 ani o campanie de salvare a tuturor usilor dansatori din Bulgaria. Ultimii pe lista, Misho, Svetla si Mima, au fost eliberati de la ultimii ursari din Uniunea Europeana.


Vineri dimineata, in aerul satului bulgaresc Getsovo, ragetele de disperare ale celor trei ursi asezati in custi de metal se amestecau cu plansetele de jale ale membrilor familiei Stanev, urmasii unor ursari romani mutati la sud de Dunare. "Cum sa nu plangem daca i-am crescut de cand erau atata", a spus in romaneste Vaselin Stanev, aratand cu mainile tremurande dimensiunile unei pisici. Batranul familiei, Dimitar Stanev, Veselin, fiul acestuia, si nepotul, Dimitar Stanchev Stanev, si-au hranit pana atunci familiile doar de pe urma celor trei ursi. La altceva nu se pricep. "Se duceau toata vara cu ursii la mare, la Balcic. Acum, ca am ramas fara ursi, barbatii vor fi nevoiti sa plece in strainatate sa munceasca. Am sa raman singura", plangea batrana familiei. Organizatia a purtat negocieri cu proprietarii animalelor si in cele din urma a reusit sa-i convinga sa renunte la ei, contra cost. Rromii zic ca au primit 15 mii de euro pentru cei trei ursi. "Cumpararea a fost singura solutie pentru a elibera aceste animale de la romi. Acum avem legi in Bulgaria care interzic sa iei din padure pui de ursi, dar Guvernul nu putea face nimic impotriva romilor care au crescut animalele de cand erau pui, in scopuri economice", ne-a declarat ministrul Mediului si al Apelor din Bulgaria, Yordan Darnov. Dar unii din familia Stanev nu stiu despre ce lege vorbeste minisitrul lor: "I-am vandut pe astia, dar acum vom cumpara altii. Gasim noi de unde", zicea indracita o tiganca durdulie, dupa ce ursii au fost trasi pentru ultima data de belciugele infipte in carne pentru a fi suiti in custile de metal in care aveau sa calatoreasca opt ore, pana la rezervatia din celalalt capat al Bulgariei.


TORTURATI PENTRU DISTRACTIE. Toate animalele din rezervatia de la Belitsa avusesera parte de aceleasi torturi cat au stat la stapani. Ursii au fost cumparati de tigani de mici, de obicei de la gradinile zoologice. Li s-au taiat ghearele, o durere similara, spun veterinarii, cu cea pe care ar resimti-o un om daca i s-ar sectiona degetele. "Pentru a nu fi periculosi, li s-au taiat cu fierastraul coltii pana la gingie, sectionandu-li-se si nervii. Unuia dintre ursii din rezervatie nu i-au taiat coltii, ci au fost direct sparti cu ciocanul. Atunci cand li s-au indepartat coltii si ghiarele au fost legati strans cu lanturi, rastigniti ca Iisus Hristos", povesteste asistentul veterinar al rezervatiei de la Belitsa, Vasco Madolev.


Dupa ce stapanii se asigura ca animalele nu vor mai putea niciodata sfasia cu ghearele sau cu coltii, incep lectiile de dans. Ursii sunt urcati pe tablii incinse si li se canta dintr-un instrument similar cu vioara. Pentru ca se ard la talpi, animalele se misca cand pe o laba, cand pe alta. Dupa ce exercitiul este repetat de cateva ori, ursul va face aceleasi miscari pentru ca muzica ii aduce aminte de arsuri. Pentru a putea avea control asupra ursilor, romii le-au gaurit nasurile si le-au bagat cate cel putin doua belciuge in nas. Mitko, unul dintre ursii salvati, a fost tras atat de tare de nas incat i s-a rupt carnea. A fost iarasi gaurit, si iarasi s-a smuncit. Dupa gauri repetate, a ramas fara nas. Asa ca tiganul i-a facut o gaura prin mandibula si i-a scos belciugele pe gura. Nici unul din ursii adusi in rezervatie nu hibernase vreodata la stapani, pentru ca romii aveau treaba cu animalele si iarna. "Din cauza faptului ca nu hibernase, dar si pentru ca au avut parte de o alimentatie saraca, animalele de aici au probleme cu musculatura si merg greoi. Imaginati-va ca ei, pana sa ajunga la noi, nu au dormit niciodata", spune coordonatorul programului ogarnizatiei Vier Pfoten medicul veterinar Amir Khalil."Iarna trecuta, majoritatea ursilor din rezevatie au hibernat pentru prima data in viata lor." Dupa sute de ani, ursii dansatori ai Europei au iesit in sfarsit la pensie.Urmeaza SerbiaPotrivit Ministerului Agriculturii, in tara noastra existau in 2003 aproximativ 6.000 de ursi bruni. De aproape 8 ori mai multi decat in Bulgaria. Conform reprezentantilor Vier Pfoten, oficial nu mai exista la noi in tara nici un exemplar de urs dansator, cei trei eliberati din Bulgaria fiind ultimii din Uniunea Europeana, dar nu si din Europa. Cei de la Vier Pfoten spun ca au informatii cum ca ar mai fi ursi dansatori in tari precum Serbia, Ucraina sau Rusia.


All inclusiveCei 23 de ursi dansatori din rezervatia de la Belitsa se bucura acum de conditii de viata similare cu cele din salbaticie. Parcul infiintat in anul 2000 masoara acum 120 de mii de metri patrati, spatiu suficient pentru ca mos Martin dansatorul sa isi traiasca in liniste "pensionarea". Are timp toata ziulica sa o petreaca ba lenevind cu burta la soare, ba facand o baie racoritoare in una din piscinele special amenajate. Cand li se face foame, Misho si compania pornesc in cautarea mancarii ascunsa in padure de ingrijitori. Starea de sanatate a ursilor este urmarita in fiecare moment de veterinari. O jumatate din banii de intretinere a ursilor este platita de Vier Pfoten si cealalta, de fundatia actritei Brigitte Bardot.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.