In declaratia sa de avere si de interese de la inceputul mandatului, Calin Constantin Anton Popescu Tariceanu a omis intentionat sa mentioneze ca este actionar la SC LEADER HIGH - TECH SA, avand ca principal obiect de activitate fabricarea calculatoa
In declaratia sa de avere si de interese de la inceputul mandatului, Calin Constantin Anton Popescu Tariceanu a omis intentionat sa mentioneze ca este actionar la SC LEADER HIGH - TECH SA, avand ca principal obiect de activitate fabricarea calculatoarelor si a altor echipamente electronice. Interpelat de presa in legatura cu acest aspect, premierul s-a justificat, prin intermediul purtatorului de cuvant, printr-o minciuna gogonata. El a recunoscut participarea la actionariatul SC LEADER HIGH - TECH SA, dar a sustinut ca n-a mentionat-o in declaratia de avere si interese, deoarece aceasta i-ar aduce venituri infime in comparatie cu averea sa. Adevarul este, insa, cu totul altul. Premierul Tariceanu a fost asociat in aceasta societate cu colegul sau de partid Sebastian Vladescu. Ca o coincidenta, o alta firma in care a fost implicat Vladescu a fost protejata cu ardoare de premierul Romaniei care a acoperit, asa cum a putut, un furt de intelectualitate, dupa cum vom arata in continuare. Doua dintre societatile la care a fost actionar Sebastian Vladescu au avut o ascensiune fulminanta in guvernarea Tariceanu incheind cu statul afaceri extrem de profitabile. La acest lucru si-a adus din plin contributia si ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Legatura de afaceri Vladescu-Tariceanu
SC LEADER HIGH - TECH SA a luat fiinta la data de 14.09.1998, avand un capital social de un miliard de lei si sediul in Str. Caraiman nr. 65 din Bucuresti, unde isi desfasura activitatea si SC MEDIST SA. Actionariatul a fost urmatorul: Nicolae Rotileanu - 49%, Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu - 18,5%, Ionel Manole - 12,5%, Calin Popescu Tariceanu - 10% si SC MEDIST - 10%. La acea ora, Sebastian Vladescu, fost ministru al Finantelor Publice in guvernarea actuala, actualmente secretar de stat la aceeasi institutie, era actionar si director financiar la MEDIST. Societatea era detinuta, in proportie de 75% de acesta si de 25% de Ionel Manole. MEDIST se ocupa in principal cu furnizarea de echipamente si consumabile medicale catre numeroase unitati spitalicesti din tara.
In decembrie 2000 se infiinteaza SC ROMANIAN SOFT COMPANY SRL, avandu-i ca actionari pe aceiasi Sebastian Vladescu si Ionel Manole, alaturi de Alin-Alexandru Alexandrescu, care in scurt timp s-a retras din societate. Asadar, Sebastian Vladescu era actionar si asociat, pe de o parte, la SC MEDIST si SC ROMANIAN SOFT COMPANY, iar pe de alta parte - tovaras de afaceri cu Tariceanu la SC LEADER HIGH - TECH SA.
Ministere pentru prieteni
In august 2005, Tariceanu si-a numit prietenul de partid in fruntea Ministerului Finantelor Publice, iar ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, a fost inlocuit cu Eugen Nicolaescu. Din acel moment, SC RSC SRL a inceput sa aiba o ascensiune de neimaginat pe piata software din Romania, prin donarea sau vanzarea unor aplicatii soft - realizate pe baza surselor cod furate de la OMNIS -, unor importante institutii bugetare. Remarcam dintre acestea Spitalul de Urgenta al Internelor "Prof. dr. Dimitrie Gerota", Spitalul de Urgenta al SRI "Prof. dr. Agrippa Ionescu", Spitalele Universitare CF 2 din Bucuresti si din Craiova, Galati, Alexandria, Teleorman, CASAPSNAJ Bucuresti, Spitalul de Urgenta "Sf. Ioan" din Capitala, Spitalul Judetean Arges, Primaria Sectorului 3 si unele societati comerciale private. In paralel, MEDIST a devenit liderul de necontestat al furnizarii de echipamente si consumabile pentru spitalele din Capitala si din tara.
Ce-i drept, dupa ce a devenit ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu i-a cesionat participatia sa la SC RSC SRL lui Ionel Manole, ca sa nu bata la ochi. De asemenea, s-a retras din SC MEDIST SA, cesionandu-si actiunile catre fosta sotie, Carmen Vladescu. Pe de alta parte, pentru a se sterge urmele stransei colaborari de afaceri dintre premier, ministrul Finantelor si cel al Sanatatii, la data de 22.07.2005 LEADER HIGH - TECH SA este dizolvata din oficiu, deoarece nu si-ar fi preschimbat certificatul de inmatriculare in termenul legal, potrivit art. 30 din Legea nr. 359/2004.
Premierul s-a facut ca nu vede furtul
Firma RSC, din care s-a retras de curand si Sebastian Vladescu, a fost acuzata de SC OMNIS GROUP SRL de furt intelectual, asa cum ZIUA a aratat pe larg. Aceasta acuzatie a ajuns si la urechile premierului.
Astfel, la data de 30.12.2004, SC OMNIS GROUP SRL a depus la Cabinetul Tariceanu o sesizare prin care se plangea "de modul defectuos in care persoane cu functii de conducere din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor isi exercita atributiile de serviciu, in legatura cu folosirea de catre ROMANIAN SOFT COMPANY, fara drept, a unei opere protejate". Premierul s-a prefacut insa ca nu vede si n-a dispus nici o masura impotriva fraudei in domeniul proprietatii intelectuale reclamate de OMNIS. Iar motivul e lesne de inteles. El consta in legaturile dintre Calin Popescu Tariceanu si Sebastian Vla-
descu.
Plangere penala pe numele lui Tariceanu
OMNIS GROUP a depus la Parchetul General, in luna februarie a acestui an, o plangere penala impotriva primului ministru.
"Acestea sunt motivele pentru care primul ministru nu a dispus efectuarea unei anchete de catre autoritatile competente in cercetarea unor astfel de infractiuni, ca urmare a sesizarii noastre, iar conform practicii acestuia de traficare a influentei si ingerintele in dosare penale se poate sustine ca a influentat speta in sensul zadarnicirii aflarii adevarului si tergiversarii solutionarii plangerii noastre", se arata in plangerea OMNIS.
Declansarea procedurilor in vederea urmaririi penale fata de Calin Constantin Anton Popescu Tariceanu a fost solicitata pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si fals in declaratii. La doua luni si jumatate de la depunerea acestei plangeri penale, SC OMNIS GROUP SRL a primit din partea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de urmarire penala si criminalistica, sub nr. 288/P/2007 urmatorul raspuns: "In cauza se efectueaza verificari in cadrul actelor premergatoare, cu privire la aspectele pe care le-ati sesizat".
Ar mai fi de mentionat ca furtul de inteligenta comis de SC RSC SRL se afla in atentia Oficiului European de Lupta Antifrauda al Consiliului Europei de la Bruxelles, deoarece aceasta societate a utilizat 50.000 de euro din fonduri europene pentru crearea a trei noi programe soft, care au fost realizate in urma pirateriei IT la care ne-am referit.
Justificarea lui Vladescu
Fostul ministru al Finantelor si actionar al RSC, Sebastian Vladescu, ne-a declarat: "Inca o data va intreb, oarecum amuzat, de ce ma bagati din nou in porcaria asta, cu care n-am nici o treaba. S-a dat de nu stiu cate ori neinceperea urmaririi penale. Din punct de vedere tehnic, problemele IT ma depasesc. Aceste lucruri nu le inteleg. Trebuie sa fie niste experti care sa hotarasca. E treaba lor. Dar implicarea numelui meu e cel putin neplacuta, pentru ca intamplator sau neintamplator eu n-am nimic de-a face cu vreo operatiune de furt intelectual. Este o poveste lunga pe care sper ca, pana la urma, Justitia sa o rezolve in conformitate cu morala si cu legalitatea, in raport de faptele reale, asa cum s-au petrecut ele. Dar readucerea numelui meu in aceasta discutie mi se pare cel putin nepotrivita. Sunt curios de ce a reinceput, probabil ca asa e normal. Continuati ancheta (jurnalistica - n.r.) si lasati Justitia sa hotarasca. Un lucru care este ilegal trebuie lamurit de Justitie. Dovezile pe care spuneti ca le detineti trebuie sa ajunga in Justitie, ca sa-si poata face treaba. Sunt curios de ce din cand in cand cate cineva incearca sa ma discrediteze cu ceva cu care n-am avut nici in clin, nici in maneca. Faptul ca am fost asociat la RSC este public. Adevarul nu ma deranjeaza niciodata. Dar dumneavoastra stiti foarte bine ca, daca treceti numele meu alaturi de o prezumtiva infractiune, opinia publica o sa spuna: Vladescu a comis o infractiune, ceea ce este complet fals", ne-a declarat Vladescu.
Replica RSC
ZIUA a dezvaluit de curand, in articolul "Piratii lui Vladescu", acuzatiile Omnis la adresa RSC, dar si faptul ca societatea la care actionar a fost Vladescu a incheiat un contract cu Spitalul Judetean Arges. In urma acestui articol am primit un drept la replica, din care publicam cele mai importante pasaje. "RSC a demonstrat cu probe concludente ca faptele pentru care este acuzat de Omnis Group nu exista, conform Ordonantei de scoatere de sub urmarire penala a procurorului de caz din data de 19.04.2006, in dosarul 6949/P/2004. Intre Hipocrate si programele Omnis Group exista diferente fundamentale legate de domeniul pentru care sunt concepute si tehnologia in care sunt dezvoltate. Hipocrate este in esenta un software medical, dezvoltat pe tehnologia ASP, in timp ce produsul Omnis Group este un sistem financiar contabil de gestiune a intreprinderii, dezvoltat pe tehnologia NET. In timpul investigatiilor, Omnis Group nu si-a probat drepturile de proprietate intelectuala asupra propriilor produse si nu a dat acces la codul sursa (conform Ordonantei de scoatere de sub urmarire penala)", se arata in dreptul la replica. "Referitor la afirmatia potrivit careia contractul incheiat de RSC cu Spitalul Judetean Arges este ilegal, va informam ca licentele Hipocrate pentru modulele Fisier si Farmacie au fost livrate Spitalului Judetean Arges, in urma unei proceduri de achizitie directa, la solicitarea spitalului", mai precizeaza RSC. Compania sustine si ca OLAF nu a constatat nereguli in legatura cu RSC. In final, reprezentantii SC ROMANIAN SOFT COMPANY precizeaza ca societatea "nu a beneficiat si nu beneficiaza de absolut nici un sprijin din partea Ministerului Sanatatii".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.