Un euro a fost cotat ieri la 3,21 lei, cea mai mica valoare inregistrata din 17 septembrie 2002 incoace.

Moneda nationala a atins ieri un nou record in raport cu euro. Cotatia de 3,21 lei pentru un euro, cea mai mica din ultimii patru ani si noua luni, este cu atit mai importanta cu cit moneda europeana se apreciaza constant fata de yen si dolar, valute considerate printre cele mai stabile din lume. Dealerii explica evolutia monedei nationale prin vinzarile semnificative de valuta inregistrate ieri pe piata interbancara. „Moneda nationala se apreciaza pentru ca sint vinzari mari de valuta pentru lei in piata si cred ca ordinele de tranzactionare vin in mare parte de la jucatorii straini care speculeaza randamentele superioare ale monedelor din regiune", explica Monica Angelescu, seful Departamentului de tranzactii valutare al Volksbank. Despre miscari speculative vorbeste si profesorul Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor. „Sa nu credeti ca in acest moment nu sint miscari in piata. Sint companii care cistiga din aceasta apreciere", a spus Daianu pentru Cotidianul. Leul inregistreaza o tendinta de apreciere continua in ultimii doi ani. Anul trecut, moneda nationala a fost a doua cea mai performanta valuta din lume, dupa yenul japonez. De la inceputul acestui an, leul a cistigat 19 bani in raport cu moneda europeana.

Aprecierea leului pare a nu fi insa una naturala. „Moneda nationala este supraevaluata in acest moment. Previziuni de genul 3,10-3,15 lei pe euro la finele anului nu mi se par realiste", spune Daianu. Pina la finele anului ne putem astepta chiar la o depreciere a leului. „In curind vom asista si la o corectie, iar aceasta corectie va fi spre depreciere", ne-a mai spus fostul ministru al Finantelor. Una dintre cauzele care ar putea provoca o depreciere a monedei nationale ar putea fi si exportul de capital romanesc.

„Avem o economie semieuroizata. Avem de-a face cu o fuga de leu. Sint inca destui care isi tin euro sub saltea. O depreciere a monedei nationale ar putea veni si din aceasta zona", a mai spus Daianu.

O serie de specialisti in finante, printre care si fostul presedinte al CEC Eugen Radulescu, vorbesc despre o apreciere puternica a leului pina la finele anului, cind paritatea ar putea sa se situeze in jurul valorii de 3,15 lei/euro. Pe de alta parte, analistii grupului bancar UniCredit vad un euro la 3,37 lei.