Clientul bancar si-a gasit locul bine meritat intr-un raport privind stabilitatea financiara a Romaniei. Asteptam pasul doi.

Exista si situatii in care costurile creditelor vechi au fost majorate concomitent cu lansarea unor produse noi cu dobinzi promotionale, se arata in raportul privind stabilitatea financiara intocmit de BNR. O exprimare amabila, as zice, deoarece aici nu avem de-a face cu „situatii", ci cu o practica impamintenita in sistemul bancilor comerciale. Variabilitatea fara limite a dobinzilor la credite, si este vorba desigur de limita de sus, asigura bancilor un confort la limita abuzului in relatia cu clientii de banca.

In numeroase ocazii, oficialii bancii centrale, in frunte cu Mugur Isarescu, au sfatuit doritorii de imprumuturi sa se abtina de la credite in valuta daca au cistiguri in lei. Preocuparea BNR viza insa nu atit siguranta buzunarului imprumutatului (la urma urmei, si contractul de credit e o lege a partilor), ci pe cea a sistemului financiar in ansamblul sau, obiectiv stipulat la loc de cinste in statut. Succesul la public al acestor sfaturi bine intentionate a fost extrem de palid. Este greu sa temperezi apetitul de consum al populatiei cu argumentul riscului valutar exact cind leul se-ntareste fata de euro, surclasind cele mai indraznete prognoze.

Daca insa romanul repede doritor de imprumut nu percepe riscul valutar decit ca pe un moft benerist si nici nu e preocupat, de pilda, de faptul ca rapiditatea cu care creste creditul se regaseste in ritmul de majorare a deficitului comercial, altfel stau lucrurile cu bancherii. Subintelesul conflict de interese intre tintele de profit impuse de bancile-mama si in acelasi timp surse de finantare pentru explozivul potential de retail autohton si preocuparea BNR pentru stabilitatea financiara din Romania dureaza de mult. Bancherii comerciali au adus in „lupta" cu masurile neortodoxe de limitare a creditarii recent abolite de BNR, printre altele, argumentul exprimat in procente foarte mici ale creditelor neperformante in totalul celor acordate. Romanii sint buni-platnici. Masurile neortodoxe au cazut si locul lor a fost luat de deja celebrele norme interne de creditare stabilite individual de banci si aprobate de BNR. Ele nu valoreaza insa nici cit o ceapa degerata daca dobinzile mici de la semnarea contractului se transforma in scurt timp in dobinzi efectiv dublate.