Obicei. Ca sa nu faca accidente, romanii le cer preotilor de la Cernica sa le stropeasca autoturismele cu agheasma Pana si cersetorii din fata Manastirii Cernica sunt familiarizati cu obiceiul credinciosilor care vin aici pentru a-si sfinti masina.
Obicei. Ca sa nu faca accidente, romanii le cer preotilor de la Cernica sa le stropeasca autoturismele cu agheasma Pana si cersetorii din fata Manastirii Cernica sunt familiarizati cu obiceiul credinciosilor care vin aici pentru a-si sfinti masina. Acestia sunt foarte amabili si, contra unei sume modice de un leu, te conduc la preotii "specializati" in astfel de slujbe. Unii dintre "clientii" preotilor spun ca sfintirea autoturismelor ar fi un obicei vechi, care te fereste de accidente, altii cred ca este vorba doar despre o moda. "Aici, vin oameni din toata tara, special cu acest scop", ne spune unul dintre preotii de la Manastirea Cernica, inainte de a afla ca suntem de la presa si de a ne goni din lacasul sfant. "Parintii mei au venit aici duminica trecuta. Si-au luat un Mercedes, care a costat 100.000 de euro. Chiar si parintele a admirat-o si a apreciat ca este o adevarata bijuterie pe patru roti", ne-a spus Catalin. Pentru acest ritual aparte nu se percepe o taxa fixa, fiecare da cat il tine buzunarul. "Ai mei i-au dat parintelui 15 lei", a adaugat Catalin. Majoritatea celor care apeleaza la aceasta slujba cred ca vor fi feriti de necazuri in trafic. "Eu mi-am sfintit masina, o Dacie 1300, acum 26 de ani si pot sa va spun ca nu am avut niciodata un accident rutier", ne-a marturisit soferita Ioana Baboi. Dupa parerea altora, obiceiul este foarte vechi si este bine sa-ti sfintesti orice bun pe care il pretuiesti mult. Ciudat este ca, la Manastirea Cernica, ritualul mai vechi sau mai nou a devenit o moda. Imediat ce si-au cumparat masini scumpe si cu multi cai putere, romanii dau fuga la un lacas sfant. Nici Loganul nu este de lepadat pentru un bucurestean care are venituri modeste. "Acum patru luni de zile, prin februarie, am venit si eu la Cernica pentru slujba", ne-a spus Georgiana, proprietara unui astfel de autoturism. Dar ce inseamna propriu-zis acest obicei? Prin stropirea cu agheasma a unui lucru, in cazul nostru masina, acesta devine sacru prin savarsirea unui ritual religios. Pentru multi romani, acest obicei a devenit ceva obisnuit. "Eu mi-am sfintit toate masinile pe care le-am avut", ne-a spus Daniel Filip.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.