Doru Romulus Cristea, ambasadorul roman la ONU, a fost ales noul presedinte al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, insa Belarusul si Cuba nu mai sunt monitorizate.
Noul organism al Organizatiei Natiunilor Unite ce se va ocupa cu m
Doru Romulus Cristea, ambasadorul roman la ONU, a fost ales noul presedinte al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, insa Belarusul si Cuba nu mai sunt monitorizate.
Noul organism al Organizatiei Natiunilor Unite ce se va ocupa cu monitorizarea situatiei drepturilor omului in statele de pe glob va fi condus de Doru Romulus Cristea, ambasadorul roman la Natiunile Unite. Toate statele vor fi monitorizate de acest organism, inclusiv membrii permanenti ai Consiliului de Securitate.   SCHIMBARI. Carta consiliului mentine prerogativul organizatiei de a detasa raportori speciali in statele unde respectarea drepturilor omului ridica o serie de probleme, prevedere careia i s-au opus mai multe tari in curs de dezvoltare, printre care si China. Statele in curs de dezvoltare si lipsite de putere politica sunt in mod traditional reticente in a accepta raportori care sa le monitorizeze, tocmai pentru ca ele sunt cele care au mari probleme cu drepturile omului. In schimb, statele UE si alte tari dezvoltate au insistat ca noul for al ONU sa dispuna de puterea de a cenzura abuzul, fapt reusit dupa 14 ore de negocieri cu China. Marea surpriza negativa o constituie insa faptul ca Belarus si Cuba, acuzate de abuzuri, in special in domeniul politic, nu vor fi monitorizate deoarece nu figureaza pe lista mandatelor speciale care vor fi aplicate de Comisia Drepturilor Omului. Raportorul pentru Belarus era europarlamentarul socialist Adrian Severin.  Ingrijorat Adrian Severin considera ca Minskul a primit un semnal ingrijorator. "Este un mesaj grav care ii descurajeaza pe toti cei interesati de promovarea drepturilor omului", a declarat el, citat de Mediafax. Severin si-a exprimat chiar ingrijorarea fata de credibilitatea Consiliului. "Ceea ce a socat in rapoartele mele este ca am spus ca fara democratie nu exista drepturi ale omului", a incheiat Severin. El a fost numit un "agitator" de catre ambasadorul Cubei.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.