Diagnosticat cu o boala rara neuromusculara, brazilianul Henrique Mecking a reusit sa ramina in fata tablei cu patratele cu ajutorul credintei.

Brazilianul Henrique Mecking este o prezenta inedita la Turneul Regilor de la Bazna. Sahistul sud-american, in virsta de 55 de ani, obisnuieste sa mearga zilnic la Medias pentru a se ruga. Totodata, el le-a dat mare bataie de cap organizatorilor in momentul in care a solicitat la meniu un anume tip de orez integral, deocamdata de negasit in Romania. Excentrica poate pentru unii, solicitarea lui Mecking vine ca urmare a unei intimplari mai putin fericite din viata lui.

La doar 26 de ani, in momentul in care era cotat al treilea jucator de sah pe plan mondial, dupa Anatoli Karpov si Victor Korcinoi, brazilianul a fost diagnosticat cu o boala rara neuromusculara, miastenia gravis. „Cind am aflat despre boala mea eram in Statele Unite, intr-un spital. Medicul care m-a consultat era cel mai bun neurolog din lume si mi-a spus ca boala mea era foarte grava si ca va ataca toti muschii corpului. In prima faza a bolii mi-au fost afectati muschii gitului, imi era greu sa inghit si ma simteam foarte obosit. Apoi boala a inceput sa imi atace picioarele. Puteam sa merg, dar oboseam foarte repede. Cam la doi ani de la debutul bolii, am avut o criza puternica si nu mai puteam sa mestec. Atunci mi-am dat seama ca voi muri, pentru ca un om nu poate trai mult fara sa manince. Medicii mi-au mai dat citeva saptamini de viata, nici nu mai puteam vorbi, a fost ingrozitor", povesteste Mecking.

Credinta a fost insa cea care l-a readus la viata pe Mecking. „Nu eram catolic, nu mergeam la biserica. Boala insa m-a facut sa-mi intorc privirea catre biserica, astfel ca am cunoscut un grup numit Catholic Charismatic Renewal. In mai 1979 am fost vizitat de un lider al acestei miscari religioase, care mi-a spus sa imi incalzesc miinile pe Biblie si apoi sa incerc sa ma spal singur pe dinti, lucru pe care deja nu-l mai puteam face. Am reusit, iar de-atunci boala a intrat in regres. Mi-am schimbat regimul alimentar, acum maninc mult mai sanatos. Consum mult orez integral, legume, fructe, dar si putina carne", spune brazilianul, care a luat paralel si lectii particulare de arte martiale. Dupa acest miracol, Mecking a decis sa devina preot. A urmat Institutul de Teologie in Brazilia, dar dragostea pentru sah a fost mai mare, astfel ca a decis sa revina in fata tablei cu 32 de patratele. La Bazna, a pierdut primul meci si a dat vina pe religie, reprosindu-si ca a vorbit prea putin despre sfirsitul lumii intr-un interviu.

Vaganian, lider la Turneul Regilor Armeanul Rafael Vaganian conduce in clasamentul provizoriu al Turneului Regilor, competitie ce se desfasoara la Bazna. Sahistul armean a obtinut o noua victorie in runda a doua a competitiei, invingindu-l pe olandezul Jan Timman. Marele maestru roman Mihai Suba, cu piesele negre, a remizat cu Andrei Sokolov. Tot egalitate a fost consemnata si in partidele Henrique Mecking (Brazilia) - Lajos Portisch (Ungaria), Zoltan Ribli (Ungaria) - Alexander Beliavski (Slovenia), Maia Chiburdanidze (Georgia) - Ulf Andersson (Suedia).