"Ziaristii sunt liberi", clama Traian Basescu in campania electorala care l-a facut, la limita, sef al statului. O noua minciuna a acestui personaj burlesc, care reprezinta, cum reprezinta, statul roman. Pentru ca, de la venirea sa la Cotroceni, Base
"Ziaristii sunt liberi", clama Traian Basescu in campania electorala care l-a facut, la limita, sef al statului. O noua minciuna a acestui personaj burlesc, care reprezinta, cum reprezinta, statul roman. Pentru ca, de la venirea sa la Cotroceni, Basescu a lovit fara incetare in drepturile si libertatile fundamentale ale presei. Si, evident, in jurnalisti. De la cei mai marunti, pana la cei mai proeminenti reprezentanti ai acestei bresle. Iar ultimul incident de pe litoralul romanesc cand, in urma cu doua zile, Basescu a facut presa nesimtita pentru ca a avut indrazneala de a-l filma intr-un spatiu public, pune capac la toate. De fapt, nesimtit este Traian Basescu.
Sa ne amintim cate ceva din zbuciumatul proces de divort dintre Traian Basescu si presa. Primul gest facut de noul presedinte, dupa ce clamase, cu cateva zile inainte, ca "jurnalistii sunt liberi", a fost refuzul brutal, zgomotos si public de a le permite acestora, asa cum se intamplase sub celelalte administratii, dreptul de a-l insoti in vizitele in strainatate. Acest refuz a devenit si mai explicit atunci cand reporterii au filmat nemaivazuta inaltare a suvitei prezidentiale la o adiere a vantului in Downing Street nr. 10, cand Basescu s-a despartit de Tony Blair. Cu care s-a intalnit pe faimoasa axa Bucuresti-Londra-Washington. In definitiv, de ce am afirmat eu atunci si afirm si acum ca, interzicand accesul jurnalistrilor in aeronava prezidentiala, Basescu a incercat sa restranga libertatile presei? In definitiv, de ce nu a avut el dreptate, atunci cand a afirmat ca ziaristii, daca doresc sa consemneze activitatea sa externa, nu au decat sa se deplaseze utilizand cursele aeriene civile? Explicatia e simpla. Orice vizita a unui sef de stat presupune masuri severe tinand de logica protectiei si protocolului. Iar intalnirile la varf, de obicei, fac parte dintr-o intreaga suita de contacte externe, care presupun deplasari rapide de la un sediu la altul. Ziaristii care nu fac parte din coloana oficiala au sanse minime sa consemneze evenimentele legate de asemenea intalniri. Daca Basescu dorea cu adevarat ca ziaristii sa poata participa, fara discriminare, la evenimentele externe, altfel decat calatorind cu aeronava prezidentiala, institutia pe care o conduce ar fi trebuit sa asigure, in beneficiul presei, pe cheltuiala presei, o cursa charter. Ceea ce nu s-a intamplat.
Ca Basescu este un mare nesimtit o demonstreaza toate incidentele care au urmat. Toate jignirile grosolane pe care seful statului roman le-a adresat unor jurnalisti, unor ziare, unor posturi de televiziune ori unor patroni de presa. Culminand chiar cu ce s-a intamplat in urma cu doua zile, pe litoral. Cand Basescu i-a facut nesimtiti pe jurnalisti, pentru ca l-ar fi filmat in "timpul sau liber". E vremea ca opinia publica sa inteleaga ca functionarii institutiei prezidentiale, cu stiinta si chiar la dorinta lui Basescu, ii informeaza pe jurnalisti atunci cand acesta face diverse deplasari cu caracter asa-zis personal. Tocmai pentru ca el sa fie mediatizat in ipostaze de simplu muritor. Asa s-a intamplat si in ziua referendumului si asa s-a intamplat si deunazi. Al doilea lucru pe care trebuie sa-l stie opinia publica este ca un sef de stat nu se afla niciodata in timpul sau liber. Motiv pentru care, intre altele, nu este parasit nicicand de paza sa de corp. Platita din bani publici. Si, dupa cum se vede, nici nu raspunde penal in "timpul sau liber" atunci cand talhareste o ziarista. Facand-o "tiganca imputita". In al treilea rand, orice persoana, inclusiv un sef de stat, poate fi fotografiata si filmata de catre oricine, atunci cand se misca in spatiul public. Avem un presedinte nesimtit!
P.S.: In schimb, lingaul prezidential Catalin Avramescu, caruia Basescu tocmai i-a dat mita un post in Consiliul de Administratie al TVR, nu face parte dintre ziaristii nesimtiti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.