Pescarii de sturioni din Delta Dunarii cer autoritatilor ridicarea prohibitiei la aceste specii. Intr-un memoriu adresat Secretariatului General al Guvernului si ministerelor Mediului si Agriculturii, organizatia de pescari de la Sfantu Gheorghe prez
Pescarii de sturioni din Delta Dunarii cer autoritatilor ridicarea prohibitiei la aceste specii. Intr-un memoriu adresat Secretariatului General al Guvernului si ministerelor Mediului si Agriculturii, organizatia de pescari de la Sfantu Gheorghe prezinta mai multe motive prin care arata ca prohibitia este daunatoare.


Memoriul este semnat de organizatia de producatori peste Dunare-Marea Neagra si de organizatia "Black Sea" si vine ca urmare a recentei Rezolutii a Conventiei Internationale privind Comertul cu Specii Protejate de Fauna si Flora (CITES), publicata in urma celei de-a 14 Conferinte a Conventiei, care a avut loc la Haga intre 3 si 15 iunie 2007. Documentul, prezentat ieri de Jurnalul National, arata ca instaurarea prohibitiei la sturioni conduce la consecinte nefaste pentru respectivele populatii. "Cota zero de productie conduce la un nivel crescut al braconajului, la capturi ilegale, la reducerea locurilor de munca, la reducerea finantarilor pentru sectorul acvaculturii si chiar la declinul populatiilor de sturioni din mediul natural". In plus, Ordinul comun 262/330 din anul 2006 al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor contravine Rezolutiei Conferintei 13 a CITES din noiembrie 2004, de la Bangkok. In respectivul document se arata ca astfel de masuri trebuie luate doar in cazul in care in prealabil toate tarile care pescuiesc intr-un bazin (in cazul de fata Dunarea si Marea Neagra) ar fi reglementat in comun o atare interdictie. Desi autoritatile romane sustin ca Ucraina, Bulgaria si Serbia "sunt pe punctul de a adopta la randul lor masura", autoritatile din aceste tari nu au nici cea mai mica intentie sa aplice prohibitia.


"NE-ATI DISTRUS". Pescarii din organizatiile de la Sfantu Gheorghe sustin ca barconajul la sturioni a inflorit in anul scurs de la instaurarea prohibitiei, iar situatia celor care traiau din asta s-a inrautatit foarte mult. Braconajul a afectat foarte tare efectivele de sturioni. "Prohibitia a condus la ingradirea activitatii traditionale de pescuit in zona Sfantu Gheorghe, judetul Tulcea, activitate traditionala recunoscuta ca atare si in Comuniunea Europeana, a condus la ingradirea dreptului de munca, drept fundamental recunoscut de Constitutia Romania (art. 41), a condus la diminuarea drastica a veniturilor pescarilor din comuna Sfantu Gheorghe, judetul Tulcea, si a veniturilor familiilor acestora, autoritatile cunoscand foarte bine faptul ca nu exista alternativa pentru acesti pescari cu consecinta scaderii drastice a nivelului de trai, incalcandu-se astfel si dispozitiile art. 47, alin. 1 din Constitutia Romaniei".


ARGUMENTE NESTIINTIFICE. Documentul pescarilor invoca si studiul stiintific care a stat la baza instaurarii prohibitiei. Textul redactat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii" care arata reducerea dramatica a efectivelor de sturioni contrazice flagrant studiul emis de aceeasi institutie cu un an inainte. In 2005, INCDDD arata ca managementul sturionilor se desfasoara corect, se obtine o reproducere naturala in limite normale si se observa chiar o crestere a reproducerii naturale a morunului. Studiul din 2005 a fost certificat si de CITES, care a alocat cota de captura si de export pe 2006 pentru Romania. Aceste argumente nu au contat pentru autoritatile de la Bucuresti care au luat in graba masura prohibitiei la sturioni, contestata acum de CITES. Din ce in ce mai multe voci avanseaza ideea ca cei doi ministri, Sulfina Barbu si Gheorghe Flutur, au intentionat doar scoaterea de pe piata a producatorilor de caviar cu cei apartinand grupurilor de interese liberalo-democrate. Pentru cei care au uitat, in urma cu doi ani autoritatile si o organizatie ecologista acreditau ideea ca piata neagra a sturionilor ar ar fi intre 15-18 milioane de euro sau 15-20 milioane de euro anual. Cercetarile in acest sens ale mai multor instante au demonstrat ca aceste date erau pure fabulatii si nu au deschis nici un dosar. Cei afectati au fost insa pescarii din zona.


StiucaProhibitia la sturioni nu este singura masura luata fara argumente stiintifice si cu serioase incalcari de prevederi legilastive. O alta masura prompieristica si care s-a dovedit a fi deloc fundamentata stiintific a fost luata in 2005, cand cele doua ministere au emis un ordin comun de prohibitie la stiuca pentru Delta Dunarii. Ordinul a fost dat la presiunea aceleiasi fundatii ecologiste, insa a fost supendat si apoi abrogat de instantele de judecata care au gasit serioase nereguli in redactarea si emiterea documentului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.