230.000 de elevi de clasa a VIII-a au sustinut ieri prima proba la testele nationale: limba si literatura romana.

Trecuse deja de ora 11.00, iar elevii nu mai ieseau din examene. Citiva parinti stateau la umbra Scolii nr. 97 din Bucuresti. „I-am zis sa stea pina la sfirsit, ca e repezita de felul ei. Si chiar acum s-a gasit sa ma asculte", spune o mamica emotionata. Iar varianta extrasa, cu numarul 11, pentru prima proba la limba si literatura romana a testelor nationale, le-a dat parintilor si mai multe emotii. „Mi s-a facut rau cind am vazut ca i-a picat poezia. Fata mea s-a axat mai mult pe nuvela, schita, roman. Cred ca nimeni nu s-a asteptat... Si tocmai Ana Blandiana... A scris si asta trei versuri si acum le-a cazut copiilor la examen", spune, nervoasa, o alta mamica. Intre timp, parintii se mutau din curtea scolii in fata scolii, nestiind pe unde o sa le iasa odraslele. Pe drum, toti o injurau pe Ana Blandiana. Poeta contemporana „a nenorocit mii de copii", se lamenteaza mamica unui baiat care a terminat scoala cu media 9,99.

„Parintii", poezia Anei Blandiana, a fost cel mai important subiect. Elevilor li s-a cerut sa demonstreze ca opera face parte din genul liric, in schimbul a maximum 48 de puncte. In al doilea subiect li s-a cerut sa redacteze o cerere pentru a obtine o bursa, pentru 18 puncte, iar cea de-a treia parte a subiectului valoreaza 24 de puncte, plus cele 10 puncte acordate din oficiu.

Pe la ora 11.30, elevii au inceput sa treaca pragul scolii. Culmea, erau toti fericiti. „Am scris sase pagini", ii spune o eleva mamei. Citiva baieti se hlizeau. „A fost usor. Pina acum am crezut ca Ana Blandiana este pictorita. Dar cind o sa ne uitam pe listele cu rezultate, o sa curga de doi, doi, doi", spune un elev, bucuros ca a scapat de prima proba.

Miercuri si joi, elevii vor sustine proba la matematica si, la alegere, geografie sau istorie. Nota de la testele nationale conteaza in proportie de 50% la media de admitere in liceu. Inca din 15 ianuarie, variantele de testare, cite 100 pentru fiecare materie, au fost postate pe site-ul Ministerului Educatiei. Profesorii au formulat multe variante de teste tocmai ca sa excluda posibilitatea ca solutiile sa fie invatate pe de rost. Procedura e aceeasi: in fiecare zi de examen se va extrage o varianta de subiect, iar specialistii considera ca daca un elev a parcurs sistematic materia la clasa nu ar avea nici cea mai mica problema sa ia note de trecere.

„E o drama ca am intrat in manuale" Ana Blandiana nu stia ca poezia „Parintii" e in manual. „Pentru mine nu e un ideal sa fiu in cartile de scoala. Intotdeauna am privit ca pe o drama ca am intrat in manuale: am trecut de la a fi citita pe sub banca la situatia, pentru mine neplacuta, de a deveni obiect obligatoriu de studiu. Nu stiam ca poezia respectiva e in cartile de scoala. Despre aceasta intimplare n-am nimic de comentat", ne-a declarat Ana Blandiana.

Cititi poezia „Parintii" pe www.cotidianul.ro/select