CE BEM, CE MANCAM
Produsul analizat se adreseaza copiilor, desi ingredientele folosite le sunt interzise micutilor. Unele dintre ele nu se mai folosesc deloc in unele state ale lumii.


Guma de mestecat Orbit pentru copii contine
CE BEM, CE MANCAM
Produsul analizat se adreseaza copiilor, desi ingredientele folosite le sunt interzise micutilor. Unele dintre ele nu se mai folosesc deloc in unele state ale lumii.


Guma de mestecat Orbit pentru copii contine numai aditivi alimentari majoritatea interzisi celor mici. Lista de ingrediente incepe cu patru indulcitori: "sorbitol E 420, xylitol E 967, manitol E421, acesulfam K E 950" si continua cu: "baza de guma (contine lecitina din soia (E 322)), lactat de calciu E 327, stabilizator E320 (Butil hidroxi anisol), colorant E129 (Rosu Alura). Contine lemn dulce. Contine fenilalanina." Consumul excesiv poate avea efecte laxative. "Valoarea nutritionala per 100g: continut energetic 630 kj/150 kcal, proteine 0g, carbohidrati 61g din care zahar 0g, polioli 61g, amidon 0g, grasimi 0g, din care grasimi saturate 0g, fibre 0g, sodium 0g, calciu 472 mg ( 59% din doza zilnica recomandata)".


ANALIZA. Sorbitolul le poate produce persoanelor cu intoleranta gaze si flatulenta, chiar si la doze foarte mici. Si xilitolul este un indulcitor  care poate provoca probleme intestinale, avand un puternic efect diuretic. Manitolul duce la aceleasi urmari. Lactatul de calciu este total interzis copiilor  deoarece acestia nu si-au dezvoltat inca enzimele necesare care sa metabolizeze aceste forme de lactati.  


Nici E320 nu este permis in alimentatia sugarilor. Unul dintre posibilele reactii adverse este inducerea starii de hiperactivitate. Cercetatorii japonezi au asociat E320 cu aparitia cancerului, in urma unor analize realizate in laborator, si in 1958 l-au interzis. De asemenea, in Marea Britanie nutritionistii recomanda evitarea folosirii lui, iar in SUA nu mai este folosit in restaurantele McDonalda€™s din 1986. Rosu Alura este contraindicat copiilor din cauza ca le induce hiperactivitatea.


PrecizariRubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.