Conflict Geoana -Dancu
Sedinta de ieri a Biroului Permanent National al PSD nu a ingropat nici pe departe securea razboiului in PSD, ci a dezvoltat un nou front de lupta. Totul a inceput de la atitudinea "impaciuitoare" pe care Geoana a incercat sa o afiseze in debutul sedintei BPN. El a spus ca in conflictul dintre Ponta, Dancu si Vanghelie toti trei au gresit chiar daca, fiecare in parte, a avut dreptate. Remarca lui Geoana l-a iritat pe Dancu care, potrivit unor surse din PSD, i-a spus presedintelui PSD ca stie foarte bine cine se afla in spatele miscarii lui Marian Vanghelie, facand aluzie la el. Imediat, Geoana s-a iritat si i-a reprosat vicepresedintelui PSD atitudinea critica la adresa sa. Liderul social-democrat a amenintat ca de acum incolo fiecare lider va vorbi numai in numele partidului si va transmite doar mesajele oficiale. Discutia in contradictoriu a luat sfarsit cand Vasile Dancu a parasit sedinta BPN sub pretextul ca "trebuie sa ajunga la Bruxelles". In final, Geoana a impus conducerii partidului o decizie conforma cu dorinta sa. In conferinta de presa, liderul i-a amenintat pe cei trei lideri ca vor fi sanctionati dur daca vor mai continua sa se certe in mod public, in presa sau la televiziuni. "Cand i-am vazut pe Vasile Dancu si pe Marian Vanghelie facand rating domnului Turcescu, nu a fost cel mai bun lucru pentru partidul nostru. Am decis sa le spunem tuturor sa se linisteasca cu aceste subiecte" a declarat Geoana, mentionand ca daca se doreste scandalul Dancu-Vanghelie poate fi discutat la Comitetul Executiv National. "Nu vom ezita sa luam decizii drastice asupra unui coleg care nu intelege ca are lucruri mai importante de facut", a conchis liderul PSD.
Aparitii centralizate, mesaje unitare
"Aparitiile la radio sau la televiziune ale liderilor PSD se centralizeaza la purtatorul de cuvant al partidului, care, impreuna cu biroul de presa, elaboreaza mesajele politice unitare, iar daca sunt acordate interviuri despre strategia PSD, mesajul este discutat cu Geoana", se arata in decizia "cu privire la disciplina comunicationala". Hotararea a fost publicata pe site-ul partidului si mai spune: "comunicarea publica oficiala a PSD se va realiza de catre presedintele PSD sau purtatorul de cuvant al PSD". "In situatia in care un lider al PSD primeste, personal, invitatia de a participa la o emisiune de radio sau televiziune, il va informa despre aceasta pe purtatorul de cuvant al PSD", se arata in decizia PSD. In continuare, decizia semnata de Mircea Geoana stipuleaza ca liderii PSD "au obligatia sa foloseasca in comunicarea publica numai acele mesaje politice si informatii in concordanta cu mesajele comunicationale primite de la purtatorul de cuvant al PSD", iar in situatia in care liderilor social-democrati li se solicita de catre presa scrisa interviuri care vizeaza "activitatea strategica a PSD", acestia trebuie sa-l informeze in prealabil despre acest lucru pe presedintele PSD. Cei care nu respecta decizia lui Geoana, vor fi sanctionati, de catre BPN.
Dancu: "Distinctie intre tiganie si social-democratie"
Dancu a declarat, ieri, inaintea sedintei BPN, unde se asteapta transarea conflictului aparut intre filialele din Bucuresti si Cluj ale partidului, ca social-democratii clujeni asteapta sa se faca o distinctie intre "tiganie si social-democratie". Dancu a precizat ca animozitatile dintre el, Vanghelie si Ponta vor fi rezolvate, probabil, la Comitetul Executiv National, care ar urma sa aiba loc pana la sfarsitul lunii iunie. "Nu avem nici un conflict. Asta nu este conflictul meu si nici conflictul partidului", a spus Dancu. (R.A.)
5000
de semnaturi TSD contra
lui Vanghelie
"Trebuie sa rezolvam problema domnului Vanghelie. O sa incercam sa rezolvam problema Marian Vanghelie, pentru ca altfel nu putem merge inainte",a spus, la randul sau, vicepresedintele PSD Victor Ponta, inainte de sedinta BPN. El a aratat ca este o greseala faptul ca, timp de o saptamana, PSD a vorbit despre aceasta problema interna, in loc sa critice actuala guvernare. "In loc sa vorbim despre guvernare, in loc sa criticam PNL si PD, am vorbit timp de o saptamana despre PSD, ceea ce e o mare greseala, chiar o prostie", a apreciat Ponta. El a mai spus ca, pana in acest moment, sunt 5.000 de tineri social-democrati care au semnat petitia on-line impotriva lui Marian Vanghelie, ceea ce, in opinia sa, constituie un semnal extrem de putenic privind rezolvarea "problemei Marian Vanghelie". (R.A.)