Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) a facut public un studiu de caz pe tema mediatizarii in presa romana a povestii dintre elevul care s-a sinucis si profesoara lui de limba romana, in cadrul unei dezbateri organizate de CNA.

„Omul din spatele ratingului" a fost tema de ieri a dezbaterii de la Palatului Parlamentului, propusa de Consiliul National al Audiovizualului, in care s-a discutat despre setea de singe si mizerie a publicului roman, care face ca mass-media sa creasca in audienta. In prim-plan au fost aduse abordarile presei romanesti in cazul tinarului de 18 ani care s-a aruncat de la balconul profesoarei de limba romana care il pregatea pentru bacalaureat. Dintr-o drama de fapt divers a carei viata mediatica dureaza de obicei cit o stire a televiziunilor generaliste, povestea relatiei dintre profesoara si elev a atras atentia mass-media timp de mai bine de doua saptamini.

AMP a urmarit evolutia cazului in presa in perioada 24 mai-2 iunie, printr-o analiza a discursului jurnalistic, a imaginilor prezentate, a opiniilor avizate (anchetatori, psihologi, autoritati) si a modului in care subiectul a devenit o prioritate pentru presa.

„Pe 24 mai 2007, undeva in Bucuresti, un tinar se arunca de la balconul profesoarei sale de romana. Un «gest inexplicabil», care ascundea «o poveste de dragoste tragica», «interzisa», intre o «profa adulterina» si un «elev sinucigas»". Aceasta este concluzia studiului de caz al AMP: serialul mediatic a cunoscut o evolutie surprinzatoare, la fel si comportamentul ziaristilor.

Dintre programele de stiri care au abordat subiectul, singurele analizate au fost cele ale Antenei 1 si PRO TV, cu 9, respectiv 10 materiale difuzate in intervalul 24 mai-2 iunie. Gabi Dobre, de la Agentia de Monitorizare a Presei, a proiectat secvente din emisiunile de stiri a doua posturi de televiziune.

In presa scrisa, tabloidele „Libertatea", „Click" si „Cancan" au mediatizat intens cazul „profesoara si elevul", publicind, in perioada 26 mai-8 iunie, 37 de materiale referitoare la acest caz: „Libertatea" - 13, „Click" - 12, „Cancan" - 12.

Cotidienele generaliste au avut un "start intirziat" in relatarea acestui subiect. „Insa ele au compensat faptul ca nu au tratat subiectul atit de amplu precum posturile de televiziune prin prezentarea in paginile lor a celor doua gemene care s-au spinzurat la Cluj. Ziarul «Gandul» este cel mai relevant", spune Gabi Dobre. „Au fost create doua personaje: tinarul care a comis actul de suicid, caracterizat romantat, si profesoara «adulterina» sau «vaduva neagra», ea fiind personajul negativ in aceasta poveste", adauga el. „Astfel de stiri erau tratate episodic, dar subiectul a evoluat si a devenit un serial mediatic", a mai afirmat Dobre. „Evenimentul zilei" a publicat 23 de articole pe marginea acestui caz, „Jurnalul National" - 11, Cotidianul - 11 si „Adevarul" - 7. Dintre aceste publicatii, „Evenimentul zilei" si „Jurnalul National" au fost cele mai angajate in mediatizarea cazului.

In perioada de virf a mediatizarii acestui caz, 28 iunie-3 mai, s-a putut observa o crestere a vizitatorilor pe editiile online ale publicatiilor tabloide, conform trafic.ro, un site de analiza a site-urilor pe Internet din punctul de vedere al numarului de vizitatori.

„Evenimentul zilei", publicatia generalista care a tratat cel mai intens acest caz, a prezentat timp de opt zile istoria romantata a unei „iubiri tragice, interzise", cu un final „shakespearian". „Jurnalul National" a circumscris unele judecati de valoare privind moralitatea Corinei Vasile. Tonul ziaristilor a fost sententios si aluziv. Cotidianul nu a urmarit evolutia subiectului si nu s-a lansat in prezentarea scenariilor si speculatiilor generate de moartea lui Bogdan Costache. „Adevarul" a prezentat cazul intr-o nota emotionala, plina de compasiune.

Un caz de sinucidere Bogdan Alexandru Costache, care nu implinise inca 19 ani, s-a sinucis pe 24 mai, aruncindu-se de la etajul noua, din balconul garsonierei profesoarei Corina Vasile, care-l medita la limba romana. Bogdan era elev la Colegiul Tehnic „Grivita", unde a predat si Corina Vasile pina anul trecut, cind s-a transferat la Liceul „Lucian Blaga". Dupa sinuciderea baiatului, anchetatorii au descoperit ca cei doi erau amanti, idila recunoscuta atit de Corina Vasile, cit si de sotul ei, Dragos. De altfel, si parintii baiatului stiau de relatia lor. Profesoara le-ar fi spus politistilor ca baiatul s-a sinucis pentru ca ea ar fi vrut sa intrerupa relatia, pe care o considera fara viitor. Corina Vasile a parasit acum doua saptamini Bucurestiul, pentru a scapa de agresiunea la care o supun reporteri din televiziuni sau din presa tabloida, au declarat pentru Cotidianul vecini ai profesoarei. (D.P.)

Mai multe cercetari ale Consiliului National al Audiovizualului puteti vedea pe www.cotidianul.ro/select