Microsoft a cumparat o participatie de 12,3 milioane de dolari din producatorul chinez de televizoare si electrocasnice Sichuan Changhong Electric, impreuna cu care va dezvolta aparate TV, computere si alte echipamente electronice, a anuntat luni com
Microsoft a cumparat o participatie de 12,3 milioane de dolari din producatorul chinez de televizoare si electrocasnice Sichuan Changhong Electric, impreuna cu care va dezvolta aparate TV, computere si alte echipamente electronice, a anuntat luni compania chineza, informeaza Reuters.
Achizitia este estimata la aproximativ un procent din actiunile companiei Sichuan Changhong Electric.
"Changhong este o companie detinuta partial de statul chinez, iar faptul ca Microsoft a obtinut un procent reprezinta un eveniment semnificativ", a declarat seful departamentului de cercetare a pietei IT din cadrul companiei Analysys International din Beijing, Sigurd Leung.
Colaborari similare din cadrul industriei au esuat in trecut, dar piata este in prezent mai matura, potrivit lui Leung. El a spus ca Microsoft a mai avut, in 1999, un plan similar, numit "proiectul Venus", prin care dorea sa colaboreze cu producatorii de electronice din China pentru productia unui televizor cu browser de internet, player de filme pe CD si calculator integrat. Proiectul Venus a esuat, in principal, din cauza lipsei de disponibilitate a conexiunilor rapide la internet si a materialelor multimedia, insa, in ultimii ani China a devenit a doua piata de internet din lume (dupa cea din SUA), cu 140 de milioane de utilizatori
de internet, dintre care o mare parte au conexiuni in banda larga.
In cadrul intelegerii, Changhong va ceda catre Microsoft 15 milioane de actiuni, la pretul de 6,27 de yuani (47,7 dolari), ceea ce reprezinta cu 43% mai putin decat pretul de 10,92 de yuani (83,2 dolari) cu care se tranzactioneaza actiunile companiei chineze. Actiunile Changhong au crescut luni cu peste 10%, contribuind la cresterea cu pana la cinci procente a valorii actiunilor altor companii de IT de pe bursele din China.
Compania Changhong a inregistrat in primele trei luni ale anului vanzari de 4,97 miliarde de yuani. Profitul net a crescut cu 24% fata de anul trecut, atingand valoarea de 96,32 milioane de yuani. Un dolar valoreaza 7.62 yuani.
Finalizarea afacerii necesita aprobarea consiliului de administratie al companiei Changhong.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.