Cum comentati recentele afirmatii ale lui Traian Basescu la adresa jurnalistilor?
Protestul MediaSind va fi prezentat, joi, incepand cu orele 10.00, intr-o conferinta de presa la Sala Radio, la care va participa si secretarul general al FIJ, Ai
Cum comentati recentele afirmatii ale lui Traian Basescu la adresa jurnalistilor?
Protestul MediaSind va fi prezentat, joi, incepand cu orele 10.00, intr-o conferinta de presa la Sala Radio, la care va participa si secretarul general al FIJ, Aidan White. Este a nu stiu cata oara cand Traian Basescu ataca jurnalistii, care in mod firesc isi fac treaba. Ce s-a intamplat acolo demostreaza ca Traian Basescu are ceva cu presa. Asteptam si pozitia FIJ, de la care am mai primit un protest impotriva presedintelui Basescu prin care cea mai mare organizatie de jurnalism condamna gestul presedintelui de a o jigni pe reportera Antenei 1.
Ar trebui sa existe dupa acest episod o reactie din partea societatii civile?
Acest atac care vine din partea presedintelui, e un semnal foarte prost. Fiecare jurnalist sau reprezentant al societatii civile ar trebui sa ia atitudine, pentru ca gestul presedintelui poate fi un model pentru oricine in viitor. Ne putem trezi cu atacuri mult mai dure din partea cetatenilor, care pot afirma ca daca presedintele Basescu si-a permis asa ceva noi de ce nu putem lovi jurnalistii?
Poate invoca presedintele faptul ca se afla in vacanta si ca nu trebuia filmat?
Jurnalistii aveau voie sa filmeze pentru ca este o persoana publica, iar reactia presedintelui Basescu este nejusticata. Presedintele era intr-un spatiu public inconjurat de cetateni, de ce nu i-a facut nesimtiti pe ei. Este un nou atac din partea lui la adresa jurnalistilor si impotriva notiunii de jurnalist. (Cristian ANDREI)
Basescu nu intelege rolul presei in democratie
Dupa ce Traian Basescu a lansat, sambata, la Mamaia, o noua jignire la adresa presei, afirmand ca ziaristii sunt de o nesimtire incredibila, reprezentantii societatii civile au reactionat. Acestia isi exprima ingrijorarea fata de atitudinea presedintelui si descalifica comportamentul sau.
Foto: Mediafax Stelian Tanase, politolog
"Nu este de inteles"
"Atitudinea presedintelui nu are nici o justificare, iar reactia sa fata de presa ne arata cat este de democrat. Intr-o tara civilizata nu se putea intampla un asemenea eveniment si cred ca este nevoie de o reactie energica a societatii civile. Practic, transmite un mesaj nedemocrat catre propriul electorat, probabil si pentru ca dupa scandalul cu jurnalista de la Antena 1 popularitatea lui a crescut. Are o anumita nervozitate dupa referendum pentru ca nu a reusit sa valorifice valul de popularitate si sa rastoarne Guvernul. Are o atitudine agresiva, desi nu a fost agresat, nu este de inteles. Basescu este un recidivist si repeta atacurile la adresa presei, desi s-a bucurat de sprijinul ei. Atmosfera din jurul sau era calma si nu avea motive sa se enerveze". (C.A.)
Renate Weber, presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa
Un presedinte nu poate invoca dreptul la viata privata
"Traian Basescu ar trebui sa inteleaga ca un presedinte de stat nu poate invoca in apararea sa conceptul de viata privata, mai ales atunci cand se afla in spatiul public. Nu se poate prevala de acest aspect. Cand se afla in public e normal ca jurnalistii sa doreasca sa afle informatii pentru ca un presedinte nu are un program de opt ore. Atitudinea sa face parte din conceptia domniei sale conform careia presa trebuie sa il serveasca si nu intelege rolul acesteia intr-o societate democratica". (C.A.)
Ana-Maria Mosneagu, director executiv Asociatia Pro Democratia
Sa-si controleze limbajul
"Astfel de conflicte sunt nefericite. Este important de subliniat faptul ca legatura la nivel de comunicare intre seful statului si cetateni se realizeaza prin intermediul mass-media si este de dorit ca presedintele sa incerce sa-si controleze limbajul in prezenta cetatenilor, mai ales a mass-media care este sensibila la derapaje". (O.B.)
Zoe Petre, istoric
Desconsidera presa
"Nu este prima reactie de acest fel a presedintelui, dar este relevatoare in ceea ce priveste modul in care se raporteaza la aceasta. Presedintele foloseste presa, dar o considera un instrument si nu o putere in stat. Un instrument pe care-l desconsidera si asta e regretabil. Politicienii chiar daca au o relatie de iubire-ura cu presa, in ansamblu o respecta. In cazul nostru, avem de-a face cu o desconsiderare, care mi se pare foarte suparatoare. Jurnalistii ar trebui sa reactioneze pentru ca este nevoie, dupa tratamentul favorabil pe care i l-au acordat presedintelui si de un boicot". (C.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.