Celebrul designer italian Gianfranco Ferré a incetat din viata duminica seara, la virsta de 62 de ani.

Ferré s-a prezentat singur la Spitalul San Raffaele din Milano, vineri, pentru ca se simtea rau. Totusi, starea lui s-a agravat brusc si a fost mutat de urgenta la terapie intensiva, unde a incetat din viata, duminica seara. Designerul italian mai suferise doua accidente cerebrale, primul dintre ele in urma cu patru ani, iar medicii au declarat atunci ca, desi s-a recuperat repede, starea sa avea sa se inrautateasca daca nu isi schimba dieta si stilul de viata.

Disparitia lui Gianfranco Ferré inseamna pentru lumea modei pierderea uneia dintre figurile care reprezentau cel mai bine extravaganta stilistica a anilor ’80-’90. Colegii sai de bransa nu au intirziat sa-si exprime public regretul. Giorgio Armani, un alt gigant al modei italiene, a declarat ca, pentru el, Ferré era intruchiparea omului civilizat: „Cind ma gindesc la Gianfranco Ferré, imi vin imediat in minte demnitatea lui, linistea lui si acel simt al raspunderii pe care il avea. Dintotdeauna i-am admirat lucrarile si coerenta, chiar as putea spune ca am fost impresionat de verticalitatea intelectuala si artistica a ideilor sale pina la sfirsit".

La rindul sau, Valentino, unul dintre designerii favoriti ai celebritatilor, a declarat ca Ferré „a reprezentat unul dintre cele mai mari talente din moda italiana". Designerul Roberto Cavalli l-a calificat pe Ferré drept un „artist adevarat. O personalitate pura, extraordinar de frumoasa, a carei absenta din lumea modei ne va indurera pe toti". „Gianfranco era un gentleman dintr-o alta epoca, un inventator de forme care stia sa creeze chic-ul absolut din detalii care au marcat istoria modei", a spus Donatella Versace dupa aflarea vestii.

„Sclavii modei sint opusul elegantei" Nascut pe 15 august 1944 in nordul Italiei, Gianfranco Ferré a studiat arhitectura la Milano, debutind in moda in anii ’70, ca designer de accesorii, inainte de a-si crea propria linie vestimentara pentru femei. Intre 1989 si 1997 a fost director artistic al casei de moda Christian Dior, iar in 2000 a vindut 90% din propria sa companie, Gianfranco Ferré Spa, care, incepind din 2002, a fost incorporata in IT Holding. Intre 1995 si 2004, Ferré a lansat sapte parfumuri.