A facut multe investitii in sector, organizand licitatii controversate, a externalizat multe servicii pe
care alte primarii le presteaza cu angajatii lor, se incapataneaza sa refuze oferta PD de a candida la Primaria Capitalei. Liviu Negoita, ed
A facut multe investitii in sector, organizand licitatii controversate, a externalizat multe servicii pe
care alte primarii le presteaza cu angajatii lor, se incapataneaza sa refuze oferta PD de a candida la Primaria Capitalei. Liviu Negoita, edilul Sectorului 3.


a€  Jurnalul National: Sunteti de trei ani la sefia Primariei Sectorului 3, traiti bine?

Liviu Negoita: Eu zic ca ar trebui sa-i intrebam pe cetatenii Sectorului 3. Suntem intr-un program normal, daca ar fi sa ma refer la cele 40 de procente pe care le-am alocat in fiecare an pentru investitii.


a€  Pentru ca ati vorbit de buget, Sectorul 3 arata la suprafata binisor, cati bani ati cheltuit pentru refacerea parcurilor si a zonelor verzi?

In 2005 am organizat o licitatie la primarie, am impartit sectorul in trei zone mari pe spatiile verzi. Pentru o suprafata totala de aproximativ 200 de hectare suma alocata s-a cifrat in jur de 200 de miliarde pe an.


a€  Si pentru locuri de joaca?

In jur de 35 de milioane de RON.


a€  Au aparut tot felul de speculatii pe tema reamenajarii locurilor de joaca si a parcurilor, mai ales felul in care au fost castigate licitatiile. Ma refer la doua firme, A A Marketing@Management Grup SRL si SC King Industrial Entreprises SRL, care ar fi pus monopol pe lucrari?

Mai multe firme au castigat licitatiile pentru spatiile verzi si locurile de joaca.


a€  Dar cele mai multe lucrari au fost date celor doua firme patronate de Floriana Bostina si Liliana Calin, persoane apropiate PD, le cunoasteti pe cele doua doamne?

Le cunosc, pentru ca de cand deruleaza contractele cu Primaria Sectorului 3 ma intereseaza lucrarile pe care le fac.


a€  Cum se face ca au castigat tocmai aceste firme care n-au experienta? A A Marketing@Management a fost infiintata in 2006.

Mi-am propus sa aduc in Sectorul 3 cele mai bune locuri de joaca, am luat legatura cu firma Kompan, care este cea mai buna din Europa, si reprezentantii firmei respective sunt cei despre care vorbiti dvs.


a€  Locurile de joaca sunt aduse din Danemarca?

Da, sunt cele mai bune din Europa.


a€  Am primit multe reclamatii la redactie cu privire la locurile de parcare atat de mediatizate de dvs., in marea lor majoritate ocupate ilegal. Reclamatiile au ajuns la dvs., dar le-ati ignorat.

Eu n-am primit astfel de sesizari. Am amenajat anul trecut 36.000 si am avut solicitari de 20.000 de locuri de parcare. Au fost rare situatiile cand cineva si-a platit un loc de parcare si a gasit o alta persoana care
i-a ocupat acel loc, drept pentru care le-am spus sa sune la 9854, la Politia Comunitara. In momentul in care-ti inchiriezi un loc de parcare de resedinta nu poti sa-l tii blocat 24 din 24 de ore. Pana la ora 18:00 ramane liber, pentru ca sunt oameni in tranzit, care au treaba in sector.


Parcari pe orea€  Si, daca vin acasa la 15:00 sau nu pleaca din casa o zi, ce fac?

Daca vin acasa la 15:00 anunta Politia Comunitara, care vine si-l roaga pe cel care a parcat sa mute masina.


a€  Masinile parcate ilegal, un subiect controversat, ati demarat acest proiect in Sectorul 3 incluzand chiar si marile bulevarde aflate in administrarea Primariei Capitalei, fara a avea acordul primarului general.

Eu administrez domeniul public, bulevardele sunt la Capitala atunci cand vorbim despre investitii. Daca are cineva o problema si reclama ca i s-a ridicat masina parcata neregulamentar de pe un mare bulevard sa ne dea in judecata si apoi vom discuta.


a€  Dar Primaria Capitalei avea un proiect pe tot Bucurestiul, nu era mai normal sa asteptati o decizie la nivel de capitala?

Intrebati-i pe ei, stiu ca au avut in intentie sa reglementeze aceasta activitate la nivelul Capitalei.


a€  Iar dvs. v-ati grabit, ati dat drumul la acest serviciu privat fara a comunica in prima faza cu municipalitatea.

Eu am fost ales primar la Sectorul 3.


a€  Dar trebuie sa tineti cont si de ce se decide la Capitala.

Pai, daca, sa spunem, in celelalte sectoare n-au fost amenajate atatea parcari cate am facut eu, ce sa fac, sa stau intr-un haos pentru ca unii cetateni parcheaza oriunde, sub semafor, in intersectii, in statiile RATB? Mi-am facut treaba ca administrator. Daca nu ofeream o alternativa, o parcare care sa fie goala, mai ziceam ca m-am grabit.


a€  Cate masini ati ridicat?

Exista o societate care a castigat licitatia, au fost ridicate in jur de 700 de masini.


a€  Si Primaria Sectorului 3 castiga ceva?

Noi am concesionat acest serviciu, iar societatea presteaza, si-a facut investitiile si percepe 200 RON pentru parcare ilegala, 200 RON pentru transport si 150 pentru depozitare pe o perioada de 24 de ore.


a€  La licitatie a mai participat cineva in afara de SC Rosal?

Nu stiu, nu cunosc. A fost o licitatie publica.


a€  SC Rosal, firma domnului Prigoana, se ocupa si de salubrizare, si de montat garduri, si de ridicarea masinilor parcate ilegal. Chiar e buna la toate?

Eu sunt multumit de activitatea pe care o desfasoara.


a€  Ma surprinde doar faptul ca la toate licitatiile la care au participat au si castigat.

Daca participi si esti bun, castigi. Nu poti sa spui, pentru ca voi faceti salubritatea, nu puteti participa la licitatia pentru ridicarea masinilor abandonate.


a€  A, o alta afacere, cine a castigat licitatia?

Tot Rosal.


a€  Iata, tocmai ce spuneam, a mai participat si altcineva la licitatie?

Parca inca o firma.


a€  Nici de data asta Primaria nu castiga nimic?

Este un serviciu privat. Bunul poate fi vandut ca orice bun, iar proprietarul care si-a abandonat masina primeste, conform unei hotarari de gurvern, o amenda de 20 de milioane de lei.


Pauza la audientaa€  Serviciile acestea de ridicare a masinilor parcate ilegal si a celor abandonate, nu puteau fi prestate de angajatii Primariei Sectorului 3?

Nu, pentru ca nu avem oameni suficienti.


a€  Dar alte primarii cum reusesc sa se descurce?

Nu stiu care cum se organizeaza, dar eu cred ca este o solutie buna sa externalizezi aceste servicii. Nu sunt oameni suficienti.


a€  Sotia dvs. mai este asociata domnului Prigoana in firma "Manele Media"?

Era inainte ca sotia mea sa se casatoreasca cu mine. Acea societate n-a functionat niciodata.


a€  De ce nu mai primiti oamenii in audienta, v-ati plictisit?

Dau audiente miercurea.


a€  Nu-i adevarat, cei care se inscriu in audienta la dvs. sunt pasati la viceprimar, deci nu dati audienta.

Oricat i-am cere primarului sa le faca el pe toate, asta ar insemna ca toti ceilalti functionari sa stea sa se uite pe pereti si primarul sa rezolve tot. Este o activitate pe care i-am delegat-o viceprimarului.


a€  Deci nu dati audiente?

Incerc sa fac si alte lucruri care tin de viata cetatenilor.


a€  Ca de exemplu...

Ca sa fac un raport eu stau in birou incepand de dimineata de la
8-10, in rest sunt tot timpul in sector.


a€  Sunteti priceput, asa, la toate?

Nu, iau cu mine si functionari din primarie si pe arhitectul-sef.


a€  Ati ajuns si in zonele periferice?

Am facut o promisiune ca pana la sfarsitul mandatului nu vom mai avea strazi fara apa, fara canalizare si de pamant. Mai suntem anul acesta pe un rest de 10% si ne vom situa acolo.


a€  Ce alte servicii mai vreti sa concesionati?

Ne intereseaza, asa cum s-a intamplat si la Capitala, sa concesionam serviciul de intretinere a strazilor reabilitate, pentru ca, dupa ce trece perioada de garantie, tot Primaria trebuie sa repare strada stricata.


a€  A contat in acesti trei ani faptul ca sunteti finul primarului general?

De ce?


a€  Multi cred ca sunteti avantajat, proiectele va trec mai usor prin Consiliul General, Capitala reactioneaza imediat cand este vorba despre o lucrare in Sectorul 3.

Sunt barfe.  


a€  Veti candida la Primaria Capitalei?

V-am mai spus si acum un an ca nu.


NOTA!
In numarul de maine al ziarului va vom prezenta un interviu cu primarul Sectorului 4, Adrian Inimaroiu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.