Cunoscutul om de televiziune renunta temporar la telenovele ca sa produca emisiuni de tipul stand-up comedy si ii cauta Andreei Marin un format proaspat.

Scade ratingul la „Surprize".

„Surprizele" au inceput in urma cu noua ani, cu un share de peste 40%. A scazut ratingul, dar, si asa, sint lider de audienta incontestabil simbata seara, de cind au inceput, chiar daca situatia a evoluat in ceea ce priveste numarul de televiziuni pe cap de locuitor. Nu mi se pare un motiv de ingrijorare, era normal ca toate televiziunile care au aparut sa aiba dreptul la un pic de rating.

Le veti continua si la anul?

Depindem in mare masura de dorintele si necesitatile posturilor de televiziune cu care lucram. Se pare ca TVR vrea sa continuam si la anul. Dar eu imi rezerv dreptul sa facem o analiza la sfirsitul lunii septembrie, sa vedem care sint evolutia si „sanatatea" formatului. Daca analiza ar da rezultate pozitive, nu vad de ce nu am continua.

Au existat discutii pentru inlocuirea Andreei Marin?

N-a existat nici de departe necesitatea de a o inlocui pe Andreea Marin. E un profesionist suta la suta, ne-am inteles la perfectie, e un om responsabil. Vom inregistra anumite emisii ca sa o pastram pe Andreea pentru tot sezonul 2007. Prostiile care s-au scris, ca Augusta Lazarov sau Alexandra Velniciuc o vor inlocui, sint inventii. Augusta e la Madrid, lucreaza in spatele camerelor si e pentru mine un ajutor extraordinar. Pentru 2007-2008, sint sigur ca nu se pune problema intoarcerii Augustei pe sticla. Nu pentru ca n-ar fi capabila, dar ea desfasoara o activitate foarte importanta pentru compania noastra, atit in Spania, cit si in Romania. E director de dezvoltare si a fost coordonator la telenovelele „Vocea inimii" si „Secretul Mariei". Pentru a aparea pe sticla, ar trebui sa locuiasca in Romania. Noi sintem stabiliti la Madrid, stam foarte bine impreuna si nu exista nici un fel de proiecte in sensul asta.

Si totusi, o va inlocui cineva pe Andreea Marin?

Relatia noastra cu Andreea este de colaborare intensa, insa nu exista in contractele noastre nici un fel de clauza ca Andreea sa-si dea acordul in privinta urmatoarei prezentatoare. Daca va exista, pentru ca s-ar putea ca urmatoarea prezentatoare sa fie tot Andreea Marin... Ea ar trebui sa nasca in decembrie, eu in mod normal le dadeam vacanta pina la sfirsitul lui martie... Cu Andreea am vorbit si de ipoteza in care ea nu ar mai dori sa prezinte „Surprizele" si caut acum un alt format pentru ea. Se pare ca vrea sa lucreze in continuare in televiziune si cu casa noastra de productie.

Oana Zavoranu v-a reprosat multe referitor la telenovela pe care trebuia sa o faceti impreuna.

Eu va spun numai ca o sa restabilim adevarul cu ajutorul justitiei.

Ati vrut sa faceti o telenovela dupa viata Adrianei Bahmuteanu?

Nu, si nici dupa a Annei Lesko. Cred ca telenovela e un produs de fictiune, si nu un documentar despre viata unei vedete.

Intentionati sa faceti o noua telenovela?

Am continuat sa lucram cu scenaristii argentinieni si o sa avem anumite propuneri pe care le vom prezenta posturilor de televiziune. Cred ca nimeni nu poate sa garanteze un succes inainte de a aparea pe ecran un produs. Eu cred sincer si ferm in genul telenovela. Nu s-au mai repetat cifrele impresionante ale primelor telenovele si se pare ca televiziunile sint mai prudente, ca sa nu spun speriate, de acest produs. Este adevarat ca nu e un produs ieftin, iar daca exista in Romania o criza a telenovelelor, in ceea ce priveste randamentul lor in termeni de audienta, e o criza pasagera.

Unii spun ca se plateste prost sa joci in telenovele.

Daca se compara onorariile lor cu ceea ce se plateste la teatru, sint excelente platile de la telenovela. Exista un principiu al vaselor comunicante. Piata publicitara in Romania nu e nici macar ca aceea din Polonia. Spoturile se vind cu preturi foarte mici, intrarile din publicitate la o telenovela care are o audienta decenta nu permit in momentul de fata sa se produca cu bugete mai mari decit cele actuale. Nu pot sa va spun o cifra, dar va garantez ca bugetele cu care se produc telenovele aici sint mici.

Vi s-a propus sa faceti „Dansez pentru tine" si ati refuzat?

Am avut drepturile pentru Romania, am oferit formatul unor televiziuni si a fost refuzat.

De ce nu l-ati facut la PRO TV?

Pentru ca, desi am o relatie cordiala cu dl Sirbu, el a stabilit o conditie de exclusivitate pentru a putea colabora cu el. Am renuntat la drepturi cu sase luni inainte de a se face la PRO TV.

Ati pus ochii pe vreo vedeta?

Sint citeva vedete care fac bine peisajului romanesc: Banica jr., Turcescu, Teo.

Sinteti unul dintre cei mai bogati romani. Ce faceti cu banii?

Eu n-am spus niciodata asta si n-as vrea sa-i dezamagesc pe cei care cred asta. Am cinci copii si, daca vrei sa le dai o buna educatie, te costa o groaza de bani. Banii n-au fost un lucru important pentru viata mea si nici acum nu sint. Am lucrat 11 ani in televiziune, aici, din 1957 pina in ‘68, apoi 11 ani in Spania, iar din ‘79, in Italia, pina in ’89. In perioadele din Romania si Spania am facut televiziune din pasiune, din dorinta de a ma afirma. Situatia mea a inceput sa se schimbe in Italia, unde, dupa ce am facut noua programe pentru Rai Uno, am inceput sa lucrez cu Berlusconi si sa cistig mai multi bani. Asta a fost tot.

Emisiuni proaspete?

Avem un acord cu Antena 1, pentru care vom produce patru noi „Geniali" si alte sase programe speciale de umor gen stand-up comedy, pentru la toamna. Tot atunci vom face un alt format si pentru TVR.

Despre productiile lui Valeriu Lazarov cititi pe www.cotidianul.ro/select